1- Frane Selak…
Aslında bu listedeki en şanslı insan, bir önceki yazımda sözünü ettiğimiz Joan R. Ginther. Ancak Frane Selak’ın öyle garip bir yaşam öyküsü var ki, onu birinci sıraya koymadan edemedim. Birçok yayın organı tarafından “dünyanın en şanssız şanslı insanı” olarak adlandırılan Frane Selak, 1929 yılında Hırvatistan’da doğan bir müzik öğretmeni. Onun Azrail’le gerçekleştirdiği ve bir şekilde hep kazandığı tuhaf savaşı ise 1962 yılında başlamış.
Bu yıla dek gayet sıradan bir şekilde sürdürdüğü hayatı, Saraybosna’dan Dubrovnik’e giden bir trene binmesi sonucunda tümüyle değişmiş. Kaza sonucunda raydan çıkan tren donmuş bir göle devrilmiş. 17 kişinin yaşamını yitirdiği kazadan, Selak yalnızca kolu kırılarak kurtulmuş.
***
Bu olayın üzerinden birkaç ay geçtikten sonra Selak, annesinin yanına gitmek için Zagreb’den Rijeka’ya giden bir uçağa binmiş. Yolculuk sırasında kabin basıncı anormal ölçüde düşen uçağın kapısı açılmış ve hava akımına kapılan Selak büyük bir hızla yere çakılmış. Ancak düştüğü yerde büyük bir samanlık olduğu için, uçaktaki 19 kişinin yaşamını yitirdiği bu kazadan da basit yaralarla kurtulmayı başarmış.
Uçakla ve trenle arasının pekiyi olmadığına karar veren talihsiz adam, ilerleyen yıllarda bir de otobüs kazası geçirmiş. Bindiği otobüsün köprüden uçması sonucunda dört kişinin hayatını kaybettiği kazadan da birkaç morlukla, yine bir şekilde sağ çıkmayı başarmış.
Bitti mi dersiniz? Hayır!
Başına gelen bu akıl almaz kazalar sonucunda toplu taşıma araçlarıyla ilişkisini tamamen keserek kendisine bir araba almış. Arabası 1970 ve 1973 yılında iki kez o da içindeyken alev almış. Selak yine hafif yanıklarla kurtulmuş. Yetmemiş, birkaç yıl sonra arabayla seyahat halindeyken aracına bir tır çarpmış. Aracı uçurumdan aşağı yuvarlanırken son anda içinden atlamayı başardığı için, bu kazadan da yaralı kurtulmayı başarmış.
Artık hayat bunca kazanın belanın üzerine Selak’tan özür dilemeye mi karar verdi, bilemiyorum. Ancak hikâyenin sonu daha da ilginç.
O meşhur Son Durak filmlerini aratmayan yılların ardından, Selak 73. doğum gününde kendisine bir piyango bileti almış ve tam 900 bin euro tutarında büyük ikramiyeyi kazanmış.
***
Şimdi yazıma başlarken sorduğumuz soruyu son kez tekrarlamanın tam zamanı: Sizce bu hayret verici yaşam öyküsü, şansla mı açıklanır, yoksa şanssızlıkla mı? Karar sizlerin…