Bir savaş düşünün kadınlar, çocuklar ve erkekler ölüyor. Evet her yaş, cinsiyet ve karakterden insan bir bir gidiyor. Suçları ne? Sadece var olmak, seçmedikleri bir ırk, beden ve cinsiyette. Yıllardır olan bir problem işte: sınırlar ve güvenlik problemi. Paylaşılamayan sınırlar insanları sürekli olarak daha çok bölgeye sahip olmaya ve bir sürü bölgeyi himaye altına almak için çaba sarf etmeye itiyor. Darwin teorisi belki de çok doğru söylüyor; “güçlü olan hayatta kalıyor” Güçlü ülkede tıpkı güçlü insan gibi hayatta kalıyor, başka ülkeleri ve insanları ezip himayesi altına alıyor.

Çok üzücü bir durum aslında. Çocukların gözlerinden düşen şeylerin göz yaşı damlaları değil kan damlaları olduğunu düşünüyorum. Haykırış sesleri, silahlar, bombalar hayali kurdukları bir oyunun içinde gibi aslında gerçekten yaşıyorlar o duyguları. Vallahi insanların zararları hep birbirine. Bazı kişiler için “ayı gibi, hayvan gibi” derler ya işte tıpkı bu da öyle bir durum. Hayvan gibi kimse birbirini umursamıyor, düşünmüyor ve duyguları hiçe sayarak savaş girişiminde bulunuyorlar. Gerçi hayvanlara da hakaret olmasın şimdi çünkü onların da duygusal sezgileri olduğunu düşünüyorum. Mesela birkaç gün önce bir haber okudum ABD Kaliforniya’da yaşayan Scott Thompson balıkçı teknesinden soğuk Pasifik Okyanusu’na düştüğünde öleceğini düşünmüş fakat bir fok balığı tam vaktinde onun tek kaldığını fark edip ona karaya kadar tam beş saat boyunca yol arkadaşlığı ederek yol göstermiş.

İnsanoğlu olarak olaylara çok alışkınız. Bir eylem, bir olay, bir problem olmasa şaşkına döneriz. Ama olayında bir boyutu var. Olay savaş ise olay olmaktan çıkıyor tüm dünyayı ilgilendiren bir probleme dönüyor. Ya da olay virüs ise dünya sarsılıyor. Sarsıcı olaylar birbiri ardına geliyor. Dünya’da olay olmasa herhalde “aa bir şeyler ters gidiyor derim” o derece alışmışım sürekli bir kötü haber duymaya.

Biliyor musunuz Ruslar ve Ukraynalıların aralarında akrabalık bile vardı. Hatta ve hatta bir kadın verdiği röportajda sırasında “benim anneannem Rustu” diyor. Akrabayım dediğiniz; kardeşim dediğiniz kişilere bile saldıracak potansiyel varsa diyecek pekte bir şey yok. Galiba kardeşlikte duruma, koşullara göre değişen çıkarcı bir kardeşlik. Çıkarlar söz konusuysa kardeşlikte, sevgide bitiyor.