5ocakgazetesi.com
Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden biri olan Adana, 2026 yılı Mart ayı itibarıyla verimli bir üretim sezonuna ev sahipliği yapıyor. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından yayımlanan son Fenolojik Değerlendirme Raporu’na göre, bölgedeki hububat gelişimi Türkiye genelindeki en ileri seviyeye ulaşırken, mısır ekilişlerinde de hareketlilik başladı.
Yağışlar Can Suyu Oldu, Hububat Başak Çıkardı
Kış ve bahar aylarını mevsim normallerinin üzerinde yağışla geçiren Adana ve çevresinde, bu durum tarımsal rekolte beklentisini yükseltti. Rapora göre, kışlık ekimi yapılan buğday ve arpa gibi temel ürünler, bölgenin ılıman iklim avantajıyla birlikte gelişimini hızla tamamladı. İç Anadolu’da bitkiler henüz kardeşlenme dönemindeyken, Çukurova’nın bereketli topraklarında hububat sapa kalkma evresini bitirerek başaklanma aşamasına geçti. Bitki boyu ve sıklığının oldukça tatminkar olduğu gözlemlenen sahada, mevcut taban suyunun verim kaybı riskini minimize ettiği belirtiliyor.
Mısır Ekiminde Yağış Engeli
Türkiye mısır üretiminin yaklaşık yüzde 22’sini karşılayan Adana’da, Mart ayı sonu itibarıyla birinci ürün mısır ekilişlerine hız verildi. Ancak raporda, bölgede Mart ayında etkili olan yoğun yağışların tarla hazırlığı ve ekim faaliyetlerini yer yer yavaşlattığına dikkat çekiliyor. Bu durum ekiliş takviminde kısa süreli gecikmelere neden olsa da toprak ve hava şartlarının uygun hale gelmesiyle birlikte sürecin hızlanması bekleniyor. Erken ekim yapılan az sayıdaki alanda ise ilk bitki çıkışlarının başladığı bildirildi.
Üreticilere Hastalık ve Drenaj Uyarısı
Olumlu tabloya rağmen rapor, aşırı nemin getirebileceği riskler konusunda üreticileri uyarıyor. Özellikle Adana gibi ılıman ve yağışlı bölgelerde "Sarı Pas" ve "Septoria" gibi fungal hastalıkların yayılma riski arttı. Uzmanlar, çiftçilerin tarlalarını yakından takip etmelerini ve gerekli durumlarda zaman kaybetmeden ilaçlama yapmalarını tavsiye ediyor. Ayrıca, yoğun yağışlar sonrası drenajı zayıf alçak arazilerde meydana gelen su birikintilerinin bitkilerde lokal sararmalara yol açtığı, ancak bunun geniş çaplı bir verim kaybına neden olmayacağı öngörülüyor.
Nisan ayı içinde beklenen dengeli yağışların da gelmesiyle birlikte, Adana’da son yılların en bereketli hasat dönemlerinden birinin yaşanması bekleniyor.





