El-Biruni 973 yılında Özbekistan’ın Hareza şehrinde doğmuş,küçük yaşta matematik, Öklid geometrisi, Batlamyus astronomisi öğrenmiş. Güneşin yüksekliğini, yaşadığı şehrin boylamını hesaplamış. Maddelerin özgül ağırlıkları olduğunu göstermiş ve dünyanın çapını bugünküne çok yakın bir değerle hesaplamış.

El-Birun,iJeodazi biliminin kurucusu, aynı zamanda bir ansiklopedi yazarı. Bir çok bilimsel kitap yazmış ve bu kitapların on beşi, başka dillere çevrilmiş.

Newton’dan 700 yıl evvel yer çekiminden bahsetmesi, çok ilginç. Kendi icadı ve geliştirdiği teleskoplarla yaptığı gözlemler sonucunda, gezegenlerin güneş etrafında döndüğünü ilk defa da söyleten El-Biruni. Galile, bundan 600 yıl sonra aynı lafı etmiş. İşin acı yanı,Galile tüm dünyaca tanınır, ama El-Biruni’yi bilen pek yoktur.

Newton’a, Copernic’e ve Galile’ye ilham kaynağı olmuş büyük bir bilim adamı EL-Biruni.

UNESCO 1974’te El-Biruni ile ilgili çıkarttığı dergide, onun için “Binlerce yıl önce, Orta Asya’da yaşamış evrensel bir dehadır” sözleri yer almaktadır.

Doğu dünyasının, batıdan çok daha önce, büyük ilim adamları yetiştirdiğinin bir örneğidir El-Biruni.