Fon Mağduru Genç Gözyaşlarına Boğuldu: “Yüzüne Bakamıyorum"
Fon Mağduru Genç Gözyaşlarına Boğuldu: “Yüzüne Bakamıyorum"
İçeriği Görüntüle

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen yerel medya istişare toplantısının ardından sonuç bildirgesini yayımladı. Bildirgede gazetecilik mesleğinin sorunlarından yerel medyanın ekonomik koşullarına, telif haklarından dijital medya düzenlemelerine kadar birçok başlık ele alındı.

KGK’dan Basın Meslek Birliği Yasası çağrısı

KGK’nın sonuç bildirgesinde, gazetecilik mesleğinin saygınlığının korunması, medya sektöründeki dağınıklığın giderilmesi, gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve özlük haklarının güvence altına alınması amacıyla Basın Meslek Birliği Yasası’nın çıkarılması gerektiği belirtildi.

Özellikle internet ve dijital medyanın hızlı gelişimiyle ortaya çıkan mesleki ve etik sorunlara dikkat çekilen bildirgede, bu alanlarda kapsamlı bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu ifade edildi.

KGK tarafından hazırlanan Basın Meslek Yasası taslağının Adalet Bakanı Akın Gürlek’e sunulduğu belirtilirken, konuya ilişkin KGK ile ortak çalışma yapılmasının değerlendirildiği aktarıldı.

“Terörsüz Türkiye” sürecine destek

Toplantının gündem başlıklarından biri de “Terörsüz Türkiye” süreci oldu.

Bildirgede, Türkiye’nin terörden arındırılması, birlik ve beraberliğin güçlendirilmesi, demokratik standartların geliştirilmesi ve ülkenin daha müreffeh bir geleceğe taşınması açısından sürecin önemine dikkat çekildi.

KGK il temsilcilerinin, süreç konusunda ortak görüş ortaya koyduğu belirtilen bildirgede, KGK’nın devlet kurumları tarafından yürütülen “Terörsüz Türkiye” politikası ve çalışmalarını desteklediği ifade edildi.

Yerel medyanın ekonomik sorunları gündemde

Yerel medyanın ekonomik sorunlarının da kapsamlı şekilde ele alındığı toplantıda, sektörün sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşması gerektiği vurgulandı.

Basın İlan Kurumu’nun yerel medyanın desteklenmesi ve gelirlerinin artırılmasına yönelik çalışmalarının olumlu karşılandığı belirtilirken, kurum ile medya kuruluşları arasında ortak projeler geliştirilmesi ve eğitim faaliyetlerinin birlikte yürütülmesi konusunda görüş birliğine varıldığı kaydedildi.

Bildirgede, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdülkadir Çay’a yerel medyaya yönelik destekleri nedeniyle teşekkür edilmesi kararlaştırıldı.

Kamu ilanları için şeffaflık çağrısı

KGK’nın sonuç bildirgesinde, kamu kurumlarının gerçekleştirdiği icra ilanları, doğrudan temin, davetiye usulü ve ilana gerek görülmeden yapılan ihalelere de dikkat çekildi.

Bu alanlarda daha şeffaf bir sistem oluşturulması gerektiği belirtilirken, ihalelerin açık ve kamuoyunu bilgilendirecek şekilde gerçekleştirilmesinin kamu kaynaklarının etkin kullanılmasına, israfın önlenmesine ve gerçekçi fiyat oluşumuna katkı sağlayacağı ifade edildi.

Dijital içerikler ve telif hakları gündemde

Bildirgenin önemli başlıklarından biri de telif hakları oldu. Yazılı basın ve dijital medyada üretilen içeriklerin telif hakları açısından korunması gerektiği vurgulandı.

KGK, özellikle arama motorları, dijital platformlar ve yapay zeka uygulamalarının gazeteciler ve internet haber siteleri tarafından üretilen içerikleri kullanmasına ilişkin yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini savundu.

Bildirgede, dijital platformların haber içeriklerinden elde ettiği gelir ile medya kuruluşlarının gelirleri arasındaki dengesizliğe dikkat çekilirken, ilgili bakanlıkların arama motorlarının vergilendirilmesi ve internet medyasının ürettiği içerik karşılığında hak ettiği geliri elde etmesi konusunda çalışma yapması gerektiği belirtildi.

KGK mesleki mücadeleyi sürdürecek

Küresel Gazeteciler Konseyi, gazetecilik mesleğinin saygınlığının korunması, gazetecilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve halkın doğru, güvenilir ve tarafsız bilgiye erişiminin güçlendirilmesi amacıyla yürüttüğü çalışmaları sürdüreceğini açıkladı.

KGK’nın Türkiye’de ve yurt dışında gerçekleştirdiği faaliyetlerle Türk medyasının uluslararası alandaki etkinliğinin artırılması ve mesleki dayanışmanın güçlendirilmesi yönündeki çalışmalarına devam edeceği bildirildi.

Kaynak: Haber Bülteni