Geminin yapısal bütünlüğü açısından kritik öneme sahip “bodoslama” bölümünün geçmişte geçirdiği tamirata ilişkin bilgi ve belgelerin incelenmesi amacıyla Adana’daki bir tersaneye yazı gönderildiği mahkemeye yansıdı.
Girne Kaza Mahkemesi’nde görülen davada, “tedbirsizlik ve dikkatsizlikle ölüme sebebiyet verme” suçlaması kapsamında tutuklu bulunan 9 zanlının tutukluluk süresi 7 gün daha uzatıldı. Duruşmada, soruşturmanın seyri ve geminin facia öncesinde geçirdiği tamiratla ilgili yeni bilgiler paylaşıldı.
Geminin kritik bölümündeki tamirat mercek altında
Polis tarafından mahkemeye sunulan bilgilere göre soruşturmanın önemli başlıklarından birini geminin ana yapısal parçalarından biri olan bodoslama bölümünde yapılan tamirat oluşturuyor.
Soruşturma kapsamında görüşlerine başvurulan 3 gemi mühendisinin, bodoslamanın geminin ana konstrüksiyonunun parçası olduğunu ve özellikle önden gelebilecek darbelere karşı önemli bir görev üstlendiğini belirttiği aktarıldı.
Mühendislerin, bu bölümde meydana gelen hasarın profesyonel koşullarda bir tersanede onarılması gerektiği yönünde görüş bildirdiği kaydedildi.
Ancak mahkemeye yansıyan bilgilere göre Filo Jet’in bodoslama bölümündeki tamirat tersanede değil, Girne Limanı’nda gerçekleştirildi.
Tamiratta boya, silikon ve yapıştırıcı kullanılmış
Soruşturma dosyasına giren 17 Haziran tarihli fotoğraflarda, geminin tamir edilen bölümünün yaklaşık 1 metre olduğu belirtildi. Polis, tamirat sırasında boya, silikon ve ikili yapıştırıcı kullanıldığına ilişkin bulgular elde edildiğini mahkemeye aktardı.
Tamiratın kim veya kimler tarafından yapıldığı ise henüz kesinlik kazanmadı. Bazı zanlıların ifadelerinde, işlemin kaptan ve mürettebat tarafından gerçekleştirildiği yönünde beyanlar bulunduğu belirtildi.
Polis, ifadelerdeki farklılık ve çelişkilerin araştırıldığını ve tamiratın kimler tarafından, hangi şartlarda gerçekleştirildiğinin belirlenmeye çalışıldığını bildirdi.
Adana’daki tersaneden bilgi ve belge istendi
Filo Jet faciası soruşturmasında Adana da dosyanın önemli noktalarından biri haline geldi. Mahkemede verilen polis şahadetine göre, geminin bodoslama bölümü ile daha önce gerçekleştirilen tamir işlemlerine ilişkin bilgi ve belgelerin temini amacıyla Adana’daki bir tersaneye yazı gönderildi.
Geminin geçmişteki tamiratlarına ilişkin kayıtların yanı sıra bodoslama bölümüne ait fotoğrafların da incelendiği, teknik değerlendirme kapsamında gemi mühendislerinin görüşlerine başvurulduğu belirtildi.
Türkiye’ye gönderilen bazı yazılara ise henüz yanıt alınamadığı mahkemeye aktarıldı. Geminin Adana bağlantısına ilişkin bilgi ve belgelerin soruşturmanın seyrinde belirleyici olabilecek başlıklardan biri olduğu kaydedildi.
Limanlar Dairesi’ne bildirilmediği iddiası
Soruşturmada ayrıca geminin bodoslama bölümündeki tamiratın Girne Limanlar Dairesi’ne bildirilmediği ortaya konuldu. Polis şahadetinde, söz konusu tamiratın Limanlar Dairesi’ne bildirilmiş olması halinde gemiye seyir izni verilmeyeceğinin belirtildiği aktarıldı.
Bu kapsamda soruşturmanın; hasarın neden ilgili makamlara bildirilmediği, tamiratın kimlerin bilgisi dahilinde yapıldığı ve geminin bu şekilde nasıl sefere çıktığı sorularına odaklandığı ifade edildi.
Şirketin muhasebe kayıtları da incelenecek
Tamiratta kullanılan malzemelerin şirket tarafından karşılandığı yönündeki bilgiler üzerine şirketin muhasebe kayıtlarının da incelenmesine karar verildi.
Boya, silikon ve diğer tamir malzemelerinin satın alınmasına ilişkin ödemelerin şirket kayıtlarında bulunup bulunmadığı araştırılacak. Tamiratın şirket yönetimi ve kaptanların bilgisi dahilinde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği de soruşturulacak.
320’den fazla kişinin ifadesi alındı
Filo Jet faciasına ilişkin soruşturma kapsamında bugüne kadar 320’den fazla kişinin ifadesine başvurulduğu açıklandı.
Üç gemi mühendisinden teknik görüş alınırken, gemiyle daha önce üç kez yolculuk yaptığı belirtilen bir kaptanın da bilgisine başvuruldu. Polis; ifadeler, fotoğraflar, teknik değerlendirmeler ve şirket kayıtlarını birlikte incelemeye devam ediyor.
Mayday çağrısı sonrası kurtarma çalışmaları
Mahkemede facianın yaşandığı gece yürütülen arama-kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgiler de paylaşıldı.
İçerisinde 267 kişinin bulunduğu Filo Jet’ten saat 00.20 sıralarında “mayday” çağrısı yapıldığı, ilk yardım unsurunun yaklaşık 35 dakika içerisinde olay yerine ulaştığı belirtildi. İlk ulaşan ekiplerin Sahil Güvenlik olduğu ve ardından kurtarma çalışmalarının başlatıldığı kaydedildi.
Geminin saat 01.50 sıralarında tamamen battığı, arama çalışmaları sonucunda 15 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı, 13 kişiyi arama çalışmalarının ise sürdüğü aktarıldı.
9 zanlının tutukluluğu 7 gün uzatıldı
Polis, soruşturmanın tamamlanabilmesi için alınacak ifadeler, incelenecek şirket kayıtları, Türkiye’den beklenen belgeler ve teknik araştırmalar bulunduğunu belirterek zanlıların tutukluluk sürelerinin uzatılmasını talep etti.
Girne Kaza Mahkemesi, soruşturmanın devam ettiğini dikkate alarak 9 zanlının 7 gün daha tutuklu kalmasına karar verdi.
Soruşturmanın bundan sonraki aşamasında özellikle geminin bodoslama bölümündeki hasarın boyutu, tamiratın kimler tarafından gerçekleştirildiği, kullanılan malzemelerin kaynağı, işlemin neden Limanlar Dairesi’ne bildirilmediği ve geminin bu şartlarda nasıl sefere çıktığı araştırılacak.
Duruşma sırasında mahkeme önünde toplanan hayatını kaybedenlerin yakınları ise zanlılara tepki göstererek, soruşturmanın yalnızca kaptan ve mürettebatla sınırlı kalmaması ve şirket sahiplerinin de yargılanması çağrısında bulundu.




