Arıcılıkta kovan bedeli 6 bin 500 TL olarak belirlenirken, buzağı sigortası, gelir koruma, sel ve su baskını teminatlarında da yeni düzenlemeler yapıldı. İşte üreticileri yakından ilgilendiren 2027 TARSİM yenilikleri…

TARSİM’de Don Teminatı 25 Ürüne Yükseldi

2027 yılı tarım sigortası yeniliklerinde bitkisel üretime yönelik düzenlemeler öne çıktı. Açıklanan bilgilere göre kış donu teminatı kapsamındaki ürün sayısı 9’dan 25’e yükseltildi.

Bu kapsamda ceviz, badem, incir, kivi, muz, kestane ve narın da aralarında bulunduğu 16 yeni ürün Temel Sigorta Paketi’ne eklendi. Böylece don riskine karşı sigorta kapsamındaki ürün çeşitliliğinin genişletilmesi hedefleniyor.

Adana’da Toplu Taşımaya Zam! Dolmuşta Nakit Ücret 70 TL Oldu
Adana’da Toplu Taşımaya Zam! Dolmuşta Nakit Ücret 70 TL Oldu
İçeriği Görüntüle

Özellikle hava koşullarındaki değişimlerden etkilenebilen meyve ve diğer tarım ürünleri açısından don teminatının genişletilmesi, üreticilerin sigorta seçeneklerini artıran değişikliklerden biri olarak dikkat çekiyor.

Gelir Koruma Sigortası’na Tritikale Eklendi

Bitkisel üretimde yapılan bir diğer düzenleme gelir koruma sigortası kapsamında gerçekleştirildi.

Buğday, arpa ve çavdarın ardından tritikale de Gelir Koruma Sigortası kapsamına alındı. Böylece söz konusu ürünü yetiştiren üreticiler için de sigorta kapsamının genişletilmesi planlanıyor.

Ayrıca üretici talepleri doğrultusunda pelmir de sigorta kapsamına alınan yeni ürünler arasında yer aldı.

Bu değişiklikler, farklı ürün gruplarındaki üreticilerin tarımsal risklere karşı sigorta seçeneklerini çeşitlendirmeyi amaçlıyor.

Sera Üreticilerine 8 Bin 500 TL Destek

2027 TARSİM yeniliklerinde seracılık alanındaki destekler de dikkat çekti.

Açıklanan düzenlemeye göre sera örtüsü onarım masrafı için belirlenen tutar 6 bin 500 TL’den 8 bin 500 TL’ye yükseltildi.

Serasını modernize eden üreticilere ise poliçe priminde yüzde 5 indirim uygulanacak. Bunun yanında risk incelemelerinde kullanılan ölçüm toleransı yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarıldı.

Söz konusu değişikliklerle sera üreticilerinin hasar ve sigorta süreçlerine ilişkin koşulların yeniden düzenlenmesi hedefleniyor.

Buzağılar Doğdukları İlk Günden İtibaren Sigortalanabilecek

Hayvancılık alanındaki yenilikler de 2027 TARSİM düzenlemelerinde önemli yer tuttu.

Geniş kapsamlı tarifede yetiştiriciler, buzağılarını doğdukları ilk günden itibaren sigortalatabilecek. Böylece sigorta kapsamının başlangıç dönemiyle ilgili yeni bir uygulama hayata geçirilecek.

Mecburi kesim hasarlarında uygulanan “poliçe döneminde buzağılama” şartı da değiştirildi. Yeni düzenlemeyle bu şartın poliçe başlangıcından 120 gün öncesine çekildiği bildirildi.

Ayrıca TARSİM ile Tarım ve Orman Bakanlığının Güvenli Elektronik Küpe İzleme Sistemi (GEKİS) arasında entegrasyon sağlandı. Bu uygulamayla hayvanların elektronik küpe bilgilerinin izlenmesine yönelik sistemler arasında bağlantı kurulması amaçlanıyor.

Arıcılara Destek: Kovan Bedeli 6 Bin 500 TL Oldu

Arıcılık faaliyetlerine yönelik sigorta düzenlemelerinde de değişiklik yapıldı.

Paylaşılan bilgilere göre kar kaynaklı heyelan hasarları teminat kapsamına alındı. Bunun yanında kovan bedeli 5 bin 500 TL’den 6 bin 500 TL’ye yükseltildi.

Yeni düzenleme, arıcılık faaliyetlerinde karşılaşılabilecek belirli risklere karşı sigorta kapsamını ve kovanlar için esas alınan bedeli değiştiriyor.

Parsel Bazlı Verim Sigortası Yeni İllere Yayılıyor

2027 yılı yenilikleri arasında pilot uygulamaların genişletilmesi de bulunuyor.

Parsel Bazlı Verim Sigortası’nın Tekirdağ’ın yanı sıra Şanlıurfa ve Kayseri’de de pilot olarak uygulanacağı açıklandı.

Bu uygulamayla tarımsal üretimde parsel bazındaki verim risklerine yönelik sigorta sisteminin farklı üretim bölgelerinde denenmesi hedefleniyor.

Şeker Pancarı Tohumluğunda Verim Kaybı Teminatı

Tohumluk üreticilerini ilgilendiren yeni düzenleme kapsamında, şeker pancarı tohumluğunda yabani domuzların erkek bitkileri yemesi nedeniyle oluşan verim kaybı da sigorta kapsamına alındı.

Bu değişiklik, belirli bir üretim aşamasında ortaya çıkan hayvan kaynaklı zararların sigorta güvencesine dâhil edilmesini öngörüyor.

Baraj Kapaklarının Açılmasıyla Oluşan Su Baskınları Da Kapsamda

Doğal afet ve su kaynaklı risklere ilişkin teminatlarda da genişlemeye gidildi.

Açıklanan 2027 TARSİM yeniliklerine göre baraj kapaklarının açılmasıyla meydana gelen su baskınları teminat kapsamına eklendi.

Böylece bu durumdan kaynaklanan hasarlar için sigorta güvencesinin kapsamı genişletilmiş oldu. Üreticilerin hangi riskler karşısında, hangi koşullarla teminat alabileceği konusunda ilgili poliçe şartlarını incelemesi önem taşıyor.

Gazi Yakınlarına Da İndirim İmkânı

2027 düzenlemelerinde sosyal desteklere ilişkin bir değişiklik de yer aldı.

Şehit yakını ve gazi indiriminden yararlanma kapsamı genişletilerek gazi yakınlarının da bu indirimden faydalanabilmesi sağlandı.

Bu düzenleme, TARSİM kapsamındaki indirim uygulamalarında yararlanıcı grubunun genişletilmesi açısından öne çıktı.

2027 TARSİM Yenilikleri Üreticiler İçin Ne Anlama Geliyor?

2027 yılı için açıklanan değişiklikler; bitkisel üretimden hayvancılığa, arıcılıktan seracılığa kadar farklı üretim alanlarını kapsıyor.

Don teminatına alınan ürün sayısının artırılması, sera örtüsü onarım desteğinin yükseltilmesi, buzağıların ilk günden sigortalanabilmesi ve yeni su baskını teminatı gibi düzenlemeler, üreticilerin karşılaşabileceği risklere yönelik sigorta seçeneklerini genişletiyor.

Muhabir: Hakan Toytekin