Dava dosyasına yansıyan ve Çukurova bölgesindeki birçok vatandaşın da sıklıkla karşılaştığı benzer mağduriyetlerin önüne geçecek olay süreci 2013 yılında başladı. Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında yükleniciye düşen dairelerden birini satın alan tüketici, evini teslim alarak doğalgaz aboneliğini açtırdı ve ailesiyle konutuna yerleşti. Ancak bedelini eksiksiz ödemesine rağmen tapusunu bir türlü alamayan alıcı, yüklenici tarafından uzun süre oyalandı. İlerleyen süreçte dairenin, müteahhitle ticari ilişkisi bulunan bir başka kişiye tapuda devredildiği ortaya çıktı. Aynı binadaki üç dairenin tek bir günde ve düşük bedellerle devredilmesi üzerine, mal kaçırma gayesiyle hareket edildiği belirtilerek tapu iptal ve tescil davası açıldı.

İkinci Alıcının İyi Niyet Savunması Çöktü

Şanlıurfa 1. Tüketici Mahkemesi ve Gaziantep BAM 1. Hukuk Dairesi'nde görülen davalarda, abonenin 2013'ten beri evde oturduğu tanık beyanları ve resmi kayıtlarla sabit görüldü. Daireyi hiç görmeden satın aldığını iddia eden davalının bu durumu hayatın olağan akışına aykırı bulundu. Dosyayı nihai olarak inceleyen Yargıtay 6. Hukuk Dairesi, taşınmazın halihazırda başkası tarafından kullanıldığını bilen veya gerekli özeni gösterdiğinde bunu öğrenebilecek durumda olan kişilerin "iyi niyetli" sayılamayacağına hükmederek istinaf kararını oy birliğiyle onadı. Bu emsal karar, Adana'da topraktan veya maketten ev alan, adi yazılı sözleşmelerle hak sahibi olan binlerce tüketici için de güçlü bir hukuki dayanak oluşturdu.

Adanalı Ev Alıcıları İçin Kritik Uyarılar

Emlak sirkülasyonunun ve yeni konut projelerinin oldukça yoğun olduğu Adana'da benzer mağduriyetlerin yaşanmaması adına, konut alıcılarının bazı kritik adımlara dikkat etmesi gerekiyor. Vatandaşların konut alırken tapu kaydını ve üzerindeki olası şerhleri titizlikle incelemesi, satın alınacak daireyi mutlaka yerinde görmesi ve içeride oturan biri varsa hangi hukuki hakka dayanarak orada bulunduğunu sorgulaması büyük önem taşıyor.

Karataş Organize Tarım Bölgesi’nde Son Durum: Çalışmalar Yerinde İncelendi
Karataş Organize Tarım Bölgesi’nde Son Durum: Çalışmalar Yerinde İncelendi
İçeriği Görüntüle

Yüklenicinin arsa sahibiyle yaptığı sözleşmelerin kontrol edilmesi, tüm ödeme ve satış bedellerinin resmi kayıt altına alınması ve resmi tapu işlemi yapılmadan yüklü miktarda kaparo veya peşinat ödenmemesi gerektiği uzmanlar tarafından önemle vurgulanıyor. Yargıtay'ın bu son kararı, Türk Medeni Kanunu’ndaki tapu siciline güven ilkesinin, fiili durumun araştırılmadığı ve gerekli özenin gösterilmediği hallerde ikinci alıcıları korumayacağını net bir şekilde ortaya koymuş oldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ