5ocakgazetesi.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 31 Ağustos 2026 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 11706 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik’te değişikliğe gidildi.

Düzenlemeyle, belirli şartları taşıyan ve geçmişte ticari kullanım alanlarında faaliyet göstermek üzere turizm belgesi alan konaklama tesislerine yönelik bazı kısıtlamalar kaldırıldı.

Eski Tesislere Muafiyet

2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 37’nci maddesine dayanılarak yapılan değişiklik kapsamında, 31 Mayıs 2019 tarihli ve 1134 sayılı Yönetmeliğin geçici 1’inci maddesine yeni bir fıkra eklendi.

Buna göre, 1 Haziran 2019 tarihinden önce imar planlarında yalnızca “ticari kullanım” alanında bulunan ve kısmi turizm işletmesi belgesi veya turizm işletmesi belgesi almış olan tesisler düzenlemeden yararlanabilecek.

Ancak muafiyet için tesislerdeki konaklama birimlerinin aynı malike ait olması gerekiyor. Ayrıca söz konusu birimler üzerinde kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş olması şartı aranacak.

Bu şartları taşıyan tesislere, Yönetmeliğin 13’üncü maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan bazı hükümler uygulanmayacak.

Üç Temel Şart Bulunuyor

Yeni düzenlemeden yararlanabilecek tesisler için üç temel kriter belirlendi:

  • Belge tarihi: Tesisin 1 Haziran 2019’dan önce kısmi turizm işletmesi veya turizm işletmesi belgesi almış olması.
  • İmar durumu: Tesisin imar planında doğrudan ve sadece ticari kullanım alanında yer alması.
  • Mülkiyet şartı: Kat mülkiyeti veya kat irtifakı bulunan konaklama birimlerinin tek bir malike ait olması.

Turizm Yatırımlarına Hukuki Kolaylık

Düzenlemenin, özellikle geçmiş yıllarda ticari imarlı alanlarda hayata geçirilen ve mülkiyet yapısı tek elde bulunan turizm tesisleri açısından önem taşıdığı değerlendiriliyor.

Kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş olmasına rağmen mülkiyet bütünlüğünü koruyan tesislerin karşılaştığı bazı hukuki ve idari sorunların giderilmesi hedefleniyor.

Yeni düzenleme ile bu tesislerin mevzuat kapsamında yaşadığı uygulama farklılıklarının azaltılması ve yatırımcılar açısından daha öngörülebilir bir hukuki çerçeve oluşturulması amaçlanıyor.

Doç. Dr. Ergül Halisçelik: Vergi Toplumsal Adaletin Aynasıdır
Doç. Dr. Ergül Halisçelik: Vergi Toplumsal Adaletin Aynasıdır
İçeriği Görüntüle

31 Ağustos 2026 itibarıyla yürürlüğe giren düzenlemenin uygulanmasına ilişkin yetki Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda olacak.

Muhabir: Hakan Toytekin