Kılıçdaroğlu’ndan CHP Genel Merkezi’nde Bomba Sözler: “FETÖ Ajanlarını Fark Edemedim”
Kılıçdaroğlu’ndan CHP Genel Merkezi’nde Bomba Sözler: “FETÖ Ajanlarını Fark Edemedim”
İçeriği Görüntüle

Olağanüstü kurultay için toplanan imzalara değinen Özgür Özel, Kayseri delegesinin ilk imzayı verdiğini ve Rıza'nın imzalarının tamamlandığını belirtti. Henüz milletvekillerinin imza vermediğini ifade eden Özel, mevcut imza sayısının 550’nin biraz üstünde olduğunu açıkladı. Bu rakamın çok hızlı bir şekilde toplanabileceğini vurgulayan Özel, "Olabilecek en yüksek sayı ile kurultay başvurumuzu yapmak istiyoruz. Türkiye'ye sandığı getirmiş olan partinin kendi içinde sandık sonucu olmaksızın yönetilmesi doğru değil. Sokaktaki yoğun tepkinin olumsuzluğa evrilmesinden korkarız" şeklinde konuştu. Ayrıca hafta sonu Gümüşhane, Tokat ve Ürgüp'teki belde seçimlerine giderek partilileri sandığa davet edeceğini ekledi.

"Hukukçular Net: Tedbir Kararı Kurultaya Engel Değil"

Delegeden imzalar toplandıktan sonra sürecin Kemal Kılıçdaroğlu’nun önüne gideceğini belirten Özel, olası bir tedbir kararı engeline ilişkin soruyu Anayasa Mahkemesi kararlarını hatırlatarak yanıtladı. Önemli kamu hukukçularının ortak bir metne imza attıklarını dile getiren Özel, şu ifadeleri kullandı:

"Çok ünlü hukukçular, siyasi görüşleri ne olursa olsun 'Tedbir kurultaya engel değildir. Hatta aslında bir an önce kurultay yapılmasının dışında bir görevi de yoktur tedbirle gelenlerin. Çağrı heyeti hükmündedir' diyorlar. Anayasa Mahkemesi 'Yarıdan bir fazlası ne istiyorsa onu yapar' dedi. O yüzden Kemal Bey 'Ben şu anda Genel Başkanlık yetkisi kullanıyorum' diyorsa bu amir hükme uyacak. Engel olmaya çalışan bir saray yargısı varsa onu da görürüz."

Grup Başkanlığı Tartışmalarına Yanıt: "Meclis'i Hiç Bilmiyorlar"

Meclis grubunun toplanması ve Grup Başkanlığı yetkileri üzerine çıkan tartışmalara da açıklık getiren Özgür Özel, iç yönetmeliğe göre herhangi bir boşalma durumunda ilk kapalı toplantıda yeni başkanın seçildiğini hatırlattı. Kendisinin 96 milletvekilinin 95'inin oyu ve toplamda 110 arkadaşının açık desteğiyle seçildiğini ve bu seçimin Meclis Başkanlığı tarafından tescil edildiğini belirtti.

"Genel Başkan çağrı yapmadığı sürece grup toplanamaz" argümanlarına sert tepki gösteren Özel, parlamento tarihinden örnekler vererek şu eleştiride bulundu:

"Bu tip yaklaşımlar maalesef bu birikimlerden yoksun bir heyetin şu anda genel merkezde bulunuyor olması ve Meclis tecrübelerinin hiç olmaması ile olanların da Meclis'te devamlılık problemlerinin olmasından dolayı Meclis'i hiç bilmeyenlerin yaptığı açıklamalar. Geçmişte de partinin başına milletvekili olmayan birisi Genel Başkan olduğunda, grupta bir başkası Grup Başkanı seçilmiştir. Parlamento tarihi bilinmeden, geçmiş yaşanmışlıklar bilinmeden bu kararlar yorumlanıyor."

Özel, parti içindeki yaşanan süreçlerin "devlet içindeki yapıların bir müdahalesi" olduğu yönündeki iddiaları ve derin devlete kutsiyet atfeden yaklaşımları ise tarihi bir talihsizlik olarak nitelendirerek, parlamento çatısı altında bunları konuşmayı zül sayacağını ifade etti.

Kaynak: İHA