5ocakgazetesi.com
Çukurova Üniversitesi’nde öğrenim gören çocuğunun ulaşım sorununa dikkat çeken bir öğrenci velisi, Yurtlar bölgesinden Çukurova Üniversitesi’ne ulaşım sağlayan Adana Büyükşehir Belediyesi toplu taşıma araçlarındaki ücretlendirme nedeniyle yaşadıkları mağduriyeti gündeme taşıdı.
Öğrenci velisi, çocuğunun kampüse ulaşım sağlamak için belediyeye bağlı toplu taşıma araçlarını düzenli olarak kullandığını belirterek, son yapılan düzenlemelerin öğrencilerin bütçesini zorladığını ifade etti.
“9 TL’den 25 TL’ye yükseldi”
Veli, başvurusunda Yurtlar bölgesinden Çukurova Üniversitesi'ne giden otobüslerde öğrenci biniş ücretinin 9 TL’den 25 TL’ye yükseltildiğini ve öğrenciler için uygulanan indirimli tarifenin bu hat üzerinde fiilen geçerliliğini yitirdiğini ileri sürdü.
Bu durumun öğrenciler açısından ciddi bir ekonomik yük oluşturduğunu belirten veli, özellikle KYK yurtlarında kalan ve sınırlı bütçeyle eğitim hayatını sürdüren öğrencilerin ulaşım giderlerinin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
“Sadece üniversiteye gidip gelmek 50 TL”
Öğrenci velisi, çocuğunun yalnızca yurttan üniversiteye gidip gelmesi halinde bile günlük en az iki toplu taşıma kullanımı gerektiğine dikkat çekti.
Veli, mevcut tarifeye göre öğrencinin yalnızca üniversite-yurt ulaşımı için günlük 50 TL harcamak zorunda kaldığını belirterek, öğrencilerin çarşı ve diğer ihtiyaçları için farklı güzergâhları da kullanması nedeniyle aylık ulaşım giderlerinin daha da yükseldiğini ifade etti.
“Öğrenciler bu yükü karşılayamaz”
Veli, mevcut ekonomik koşullarda düzenli geliri olmayan veya sınırlı burs ve harçlıklarla geçinmeye çalışan öğrenciler açısından ulaşım giderlerinin ciddi bir külfete dönüştüğünü savundu.
Öğrencilerin eğitimlerine devam edebilmesi için ulaşımın erişilebilir olması gerektiğini belirten veli, sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında öğrencilerin desteklenmesini istedi.
Velinin Büyükşehir Belediyesi’nden üç talebi
Öğrenci velisi, başvurusunda Yurtlar-Çukurova Üniversitesi arasındaki ulaşım ücretlerinin yeniden değerlendirilmesini istedi.
Veli özellikle;
- Yurtlar ile Çukurova Üniversitesi arasındaki hatlarda uygulanan ücretlendirmenin yeniden değerlendirilmesini,
- Öğrenci indirimli tarifenin yeniden aktif edilmesini,
- Öğrencilerin yaşadığı ulaşım mağduriyetinin giderilmesi için acil çözüm üretilmesini
talep etti.
Veli, başvurusunun sonunda öğrencilerin eğitim hayatlarını sürdürebilmeleri açısından ulaşım maliyetlerinin önemli bir gider kalemi olduğunu belirterek yetkililerden konuya ilişkin çözüm beklediğini ifade etti.





