Emeklilerin ekonomik koşullarının farkında olduklarını belirten Işıkhan, yasal zamların yanı sıra ilave iyileştirmeleri de içeren bir çalışma yürüttüklerini açıkladı. Düzenlemenin 2027 Ocak ayından itibaren uygulanması hedefleniyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında konuşan Bakan Işıkhan, emeklilerin alım gücünü ve yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Işıkhan, “Emeklilerimizin yaşadığı ekonomik koşulların farkındayız ve refah seviyelerini yükseltmeye yönelik çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Bu kapsamda, 2027 yılı Ocak ayından itibaren geçerli olması hedeflenen, mevcut yasal artışlara ilave iyileştirmeleri de içeren bir çalışma yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Emekliler arasındaki gelir farkları da değerlendirilecek
Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yürütülen çalışmada emekliler arasındaki gelir farklılıklarının da dikkate alınacağını belirtti.
Düzenlemenin adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde hazırlanacağını ifade eden Işıkhan, emeklilerin alım gücünün ve yaşam standartlarının yükseltilmesinin amaçlandığını kaydetti.
Düzenleme Meclis’e sunulacak
Emekli maaşlarına yönelik hazırlığın ekonomi yönetimiyle koordinasyon içinde yürütüldüğünü belirten Işıkhan, çalışmanın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında sürdürüldüğünü bildirdi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Ekonomi Koordinasyon Kurulunda yer alan kamu kurumlarının da çalışmaya katıldığını aktaran Işıkhan, hazırlıkların tamamlanmasının ardından düzenlemenin kamuoyuyla paylaşılacağını ve Türkiye Büyük Millet Meclisinin takdirine sunulacağını söyledi.
Asgari ücret görüşmeleri aralık ayında başlayacak
Bakan Işıkhan, 2027 yılı asgari ücretini belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonunun gelecek ay toplanacağını da açıkladı.
Net asgari ücretin 28 bin 75 lira olduğunu hatırlatan Işıkhan, 2002 yılından bu yana asgari ücrette reel olarak yüzde 207 artış sağlandığını ifade etti.
Asgari Ücret Desteği'nin 2026 yılında 1.270 liraya çıkarıldığını belirten Işıkhan, yaklaşık 1,5 milyon iş yerine toplam 48,4 milyar lira destek verildiğini söyledi.
Memur ve memur emeklilerinin zam takvimi de açıklandı
Memur ve memur emeklilerinin maaş artışlarına da değinen Işıkhan, 2026 yılında toplu sözleşme kazanımlarıyla birlikte aylıklarda kümülatif yüzde 34,63 artış gerçekleştiğini belirtti. En düşük devlet memuru maaşının temmuz ayında 70 bin 224 liraya yükseldiğini aktaran Bakan Işıkhan, memurların taban aylıklarında emekli aylıklarına da yansıyacak şekilde 1.000 lira artış yapıldığını kaydetti.
2026-2027 dönemini kapsayan toplu sözleşme kapsamında memur ve memur emeklilerinin 2027 yılında yüzde 5 ve yüzde 4 oranlarında zam alacağını belirten Işıkhan, oluşabilecek enflasyon farkının da maaşlara yansıtılacağını söyledi.
Emeklilerin dört aylık zam hesabı belli oldu
Öte yandan TÜİK'in Ekim 2026 enflasyon verilerini açıklamasıyla SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin dört aylık enflasyona göre zam oranı yüzde 8,29 olarak hesaplandı. Memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşme zammı dahil dört aylık artış oranı ise yüzde 6,27 oldu.
Ocak 2027'de uygulanacak kesin zam oranları, kasım ve aralık ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla netleşecek. Bakan Işıkhan'ın sözünü ettiği ilave iyileştirmenin kapsamı ve hangi emekli gruplarını nasıl etkileyeceği ise hazırlıkların tamamlanmasının ardından belli olacak.





