Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), hayvansal üretimde Mart 2026 verilerini paylaştı. Verilere göre tavuk eti ve yumurta üretiminde ciddi bir hareketlilik yaşanırken, süt ürünlerinde tüketici alışkanlıklarının değiştiği dikkat çekti.

Yumurtada Dev Artış: 2 Milyar Adede Merdiven Dayadı

Mart ayında en dikkat çekici yükseliş yumurta üretiminde yaşandı. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17,6 artan tavuk yumurtası üretimi, aylık 1,92 milyar adet seviyesine ulaştı. Yılın ilk üç ayına bakıldığında ise toplam üretimin 5,6 milyar adedi geçtiği görülüyor. Bu durum, protein deposu yumurtada arzın oldukça güçlü olduğunu kanıtlıyor.

Tavuk Eti Üretimi 232 Bin Tonu Geçti

Beyaz et sektöründe de üretim çarkları hız kesmiyor. Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1,9’luk bir artışla 232 bin 63 ton tavuk eti üretildi. Kesilen tavuk sayısı ise yıllık bazda yüzde 4,1 artarak 127 milyon adet olarak kayıtlara geçti.

Süt Üretiminde "Toplama" Azaldı, "İşleme" Arttı

Süt ve süt ürünleri tarafında ise ilginç bir tezat oluştu. Ticari işletmelerin topladığı süt miktarı geçen yıla göre yüzde 0,8 azalarak 1 milyon ton civarında kalsa da, bu sütün katma değerli ürünlere dönüşme oranı yükseldi.

Ayran ve Yoğurt Üretimi Zirvede

Vatandaşın sofrasından eksik etmediği ürünlerde üretim artışı çift hanelere ulaştı:

Tereyağında Kan Kaybı

Süt ürünleri genelinde üretim artarken, tek düşüş tereyağı ve sadeyağ grubunda görüldü. Mart ayında tereyağı üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,3 oranında azalarak 9 bin 430 ton oldu.

Kaynak: Haber Merkezi