Adana’da Diyanet Fetva Hattı Vaizi Sabri Pamukçu, eşek ve katır gibi tek tırnaklı hayvanların etlerinin tüketilmesinin dinen caiz olmadığını belirtti. Pamukçu, helal bir ürünün bile tüketicinin bilgisi dışında ve aldatma yoluyla satılmasının caiz olmadığını söyledi.
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde hizmet veren 190 Diyanet Fetva Hattı, vatandaşların dinî konulardaki sorularını yanıtlamayı sürdürüyor. Adana’da görev yapan Diyanet Fetva Hattı Vaizi Sabri Pamukçu, hatta yöneltilen sorular, yoğunluk yaşanan dönemler ve son dönemde gündeme gelen tek tırnaklı hayvan eti iddiaları hakkında açıklamalarda bulundu.
İhlas Haber Ajansı’na (İHA) konuşan Pamukçu, vatandaşların dinî konularda merak ettikleri hususları telefon aracılığıyla sorabildiğini, gelen soruların uzman personel tarafından titizlikle yanıtlandığını ifade etti.
Fetva hattına yılda 1 milyona yakın soru geliyor
190 Diyanet Fetva Hattı’na yılda yaklaşık 800 bin ila 1 milyon arasında soru yöneltildiğini belirten Pamukçu, soruların görüşme sırasında dikkatle değerlendirildiğini söyledi. Ayrıntılı araştırma gerektiren konularda ise gerekli incelemelerin yapılarak vatandaşlara bilgi verildiğini kaydetti.
Hattın en yoğun olduğu dönemin Ramazan ayı olduğunu belirten Pamukçu, bayram dönemlerinde de çağrı sayısının arttığını dile getirdi.
Oruçtan banka promosyonlarına kadar birçok konu soruluyor
Vatandaşların sorularının dönemlere göre değiştiğini anlatan Pamukçu, Ramazan ayında oruç, fitre ve zekât konularının öne çıktığını, yılın diğer dönemlerinde ise aile hayatına ilişkin soruların sıkça yöneltildiğini belirtti.
Banka uygulamaları ve promosyonların da hatta sıkça sorulan konular arasında yer aldığını aktaran Pamukçu, vatandaşların yönelttiği her soruya ciddiyetle yaklaştıklarını ifade etti.
Çocuklar ilahi söylemek için fetva hattını aradı
Fetva hattına gelen ilginç çağrılardan birini de anlatan Pamukçu, geçtiğimiz Ramazan ayında popüler olan “Kâbe’de Hacılar Hu Der Allah” ilahisiyle ilgili yaşadığı bir anıyı paylaştı.
Bir akşam çocukların kendisini arayarak telefonda ilahiyi söylediklerini ve ardından nasıl bulduğunu sorduklarını belirten Pamukçu, kendilerine ilahiyi çok beğendiğini söylediğini aktardı. Çocukların herhangi bir dinî soru sormak için değil, ilahiyi seslendirmek için aradıklarını sonradan öğrendiğini ifade etti.
“Eşek ve katır eti yemek helal değildir”
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan taklit ve tağşiş listelerinde tek tırnaklı hayvan eti tespitlerine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Pamukçu, eşek ve katır gibi hayvanların etlerinin tüketilmesinin dinen caiz olmadığını söyledi.
Pamukçu, tüketicinin haberi olmadan farklı bir hayvanın etiymiş gibi satış yapılmasının ayrıca dinî açıdan sakıncalı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Helal ürünlerin dahi halkın bilgisi dışında aldatma şeklinde satıldığı takdirde caiz olmadığı bilinmelidir. Farklı hayvanlarmış gibi satılma durumları olabiliyor. Bir de bunların ölü hayvan olarak satılıyor olma durumu ise ayrı bir haramdır.”
Pamukçu, açıklamasında hem tüketilen ürünün niteliğinin hem de satış sırasında tüketicinin doğru bilgilendirilmesinin önemine dikkat çekti.





