Adana'nın Keşfedilmeyi Bekleyen Doğa Harikası: Bucak Vadisi
Adana'nın Keşfedilmeyi Bekleyen Doğa Harikası: Bucak Vadisi
İçeriği Görüntüle

5ocakgazetesi.com

1 Temmuz'dan bu yana Adana, Antalya, Gaziantep, Hatay, Mersin ve Muğla'da gerçekleştirilen 604 denetim sonucunda çevre mevzuatına aykırı faaliyet gösterdiği belirlenen çok sayıda tesise idari yaptırım uygulanırken, 19 tesis hakkında faaliyet durdurma kararı verildi.

Bakanlık, deniz ekosistemini tehdit eden mikroplastik kirliliğinin önüne geçmek amacıyla hem denetimleri artırıyor hem de kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde temizlik çalışmalarını sürdürüyor.

52 tesise 118 milyon liranın üzerinde ceza

Denetimler kapsamında çevreyi kirlettiği tespit edilen 52 tesise toplam 118 milyon 211 bin TL idari para cezası kesildi.

Yetkililer, özellikle sanayi tesisleri ve çevreye atık deşarjı gerçekleştiren işletmelerin sıkı şekilde takip edildiğini belirterek, çevre mevzuatına aykırı uygulamalara karşı taviz verilmeyeceğini vurguladı.

19 tesisin faaliyeti durduruldu

Çevre kurallarını ihlal ettiği belirlenen 19 tesis hakkında faaliyet durdurma kararı alındı. Bakanlık, denetimlerin yalnızca cezai yaptırımlarla sınırlı kalmadığını, çevreye zarar veren faaliyetlerin tamamen durdurulmasının da hedeflendiğini bildirdi.

Denizde temizlik çalışmaları sürüyor

Denetimlerin yanı sıra Türkiye Çevre Ajansı bünyesindeki DERYA deniz süpürgesi araçları da Akdeniz kıyılarında aktif olarak görev yapıyor.

Kirliliğin tespit edildiği noktalarda yürütülen çalışmalar kapsamında son 10 günde 27 metreküp atık denizden toplandı. Toplanan atıklar arasında plastik, ambalaj malzemeleri ve deniz yaşamını tehdit eden çeşitli katı atıklar yer aldı.

Adana da denetim kapsamındaki iller arasında

Mikroplastik kirliliğine karşı yürütülen çalışmaların kapsadığı iller arasında Adana da bulunuyor. Bakanlık ekipleri, Adana başta olmak üzere Antalya, Gaziantep, Hatay, Mersin ve Muğla'da çevre denetimlerini eş zamanlı olarak sürdürüyor.

Özellikle Akdeniz'e ulaşan akarsular, kıyı bölgeleri ve sanayi tesislerinin bulunduğu alanlarda yapılan kontrollerle çevre kirliliğinin kaynağında önlenmesi hedefleniyor.

"Denetimler kararlılıkla devam edecek"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Akdeniz'in korunmasının yalnızca bugünün değil, gelecek nesillerin de sorumluluğu olduğuna dikkat çekerek, mikroplastik kirliliğine karşı denetimlerin ve temizlik çalışmalarının kesintisiz devam edeceğini bildirdi.

Bakanlık, çevreyi kirleten hiçbir işletmeye göz yumulmayacağını vurgulayarak, denizlerin korunması ve sürdürülebilir çevre yönetimi kapsamında hem denetim faaliyetlerinin hem de temizlik çalışmalarının önümüzdeki dönemde daha da artırılacağını açıkladı.

Muhabir: Yücel Bayluk