Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Türkçenin yabancı dil olarak ölçülmesini hedefleyen Elektronik Yabancı Dil Olarak Türkçe Sınavı’nı (e-YDTS) hayata geçiriyor. Türkiye’de ilk kez dijital ortamda uygulanacak sınav, Türkçe yeterlilik değerlendirmesinde yeni bir standart oluşturmayı amaçlıyor.
Sınavın Adana, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki elektronik sınav merkezlerinde uygulanacağı bildirildi. e-YDTS ile adayların Türkçe dil becerileri uluslararası ölçütler temel alınarak değerlendirilecek.
ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, uzun süredir hazırlıkları devam eden sınavın artık uygulama aşamasına geçtiğini belirterek, bu projenin uluslararası öğrencilerin artan Türkçe öğrenme talebine yanıt vereceğini ifade etti. Ersoy, “Yılların hayali gerçek oluyor” sözleriyle sınavın önemine dikkat çekti.
Sınavın hazırlık sürecinde çok sayıda deneme uygulaması yapıldığı, ayrıca Ankara, İstanbul, İzmir, Karabük, Malatya ve Van’da eğitim programları düzenlenerek soru yazarlarının Diller için Avrupa Ortak Başvuru Metni (CEFR) ile uyumlu hale getirildiği belirtildi.
e-YDTS’nin, Türkçeyi A2’den C2 seviyesine kadar ölçebilen uluslararası standartlarda bir değerlendirme sistemi sunacağı ifade edildi. Sınav sonucunda adaylara B2, C1 ve C2 seviyelerinde geçerli Türkçe yeterlilik sertifikası verileceği açıklandı.
ÖSYM, yeni uygulamanın hem akademik hem de kurumsal alanda Türkçenin uluslararası geçerliliğini artıracağını ve eğitim kurumları için güvenilir bir ölçme aracı olacağını vurguladı.





