ADANA (5 OCAK) Dersim Dernekleri Federasyonu yıllık olağan bölge toplantısı Adana Dersimliler Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. DEDEF Genel Başkanı Ali Haydar Ben, Dersim’in ‘Yasak Bölge’ olmaktan çıkarılmasını istedi.

BEN, “Biz kum taneleri gibiyiz. Bizi Dersim’den alıkoyamazlar. Bu coğrafya mayın tarlasına dönüştürüldü. Temizlenmesini istiyoruz. Dersim yasak bölge kapsamından çıkarılmalıdır. Bu konuda demokratik haklarımızı korumak için mücadele ediyoruz. İleriye dönük politikalar üretmek için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Adana Dersimliler Dernek Başkanı Metin Çelik ise; toplantının Adana’da yapılmasının önemine vurgu yaptı. Çelik, “Türkiye’de ikinci bir Dersim yok. Bu kimliği korumak zorundayız. Dersim’in merkezli bir yapılanmaya ihtiyacı var. Devlet Dersim’e sömürge gözüyle bakmaktan vazgeçmelidir. Kendi inancımızı yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Yıllık Olağan Bölge Toplantısı, Adana Dersimliler Yardımlaşma Kültür ve Dayanışma Derneği’nin evsahipliğinde gerçekleştirildi.

Dernek lokalinde yapılan olağan bölge toplantısında konuşan DEDEF Genel Başkanı Ali Haydar Ben, Dersim’in yasak bölge statüsünün Dersimliler’i üzdüğünü ifade etti. Federasyon olarak bu konuda demokratik ve hukuksal çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.

Ben; bu coğrafyanın mayın tarlasına dönüşmesinden rahatsızlık duyduklarını belirterek konuşmasında şu görüşleri dile getirdi:

“Türkiye’nin en güzel coğrafyası devlet eliyle mayın tarlasına dönüştürüldü. Dersim mayınlardan derhal temizlenmelidir. Bu konuda her platformda demokratik haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Dersim’de Valilik tarafından projeler hazırlandı. Fırat Kalkınma Ajansı; bölgede ciddi çalışmalar yapıyor. Projelerde inanç merkezleri için yer ayrılmazken mescitler yapılmasını öngörülüyor. Devlet bu politikalarla yavaş yavaş inançlarımızı dizayn etmek istiyor. Oysa Dersimli kendi inancını özgürce yaşamak istiyor. Dersim’de inanç merkezlerine bir çivi bile çakılmamalı. Ayrıca Dersim isim hakkını da almak istiyor. Seyit Rıza Dersimlilerin hafızasıdır. Anıtının kaldırılmasına yönelik sığ söylemleri ve bu konuda söylem dillendirenleri asla kale almayız. Biz kamuoyu oluşturma konusunda kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz.”

Kaynak: Haber Merkezi