Kadın girişimcilerin yaklaşık beş yıl önce çorak ve atıl arazilerde başlattığı lavanta üretimi, bugün hem bölge ekonomisine hem de kırsal turizme önemli katkı sağlayan bir cazibe merkezine dönüştü. Mor renge bürünen tarlalar, doğa severlerin ve fotoğraf tutkunlarının uğrak noktası haline geldi.
Kadın Emeğiyle Doğan Mor Cennet
Feke'nin Tapan Mahallesi'nde devlet ve yerel yönetimlerin desteğiyle hayata geçirilen lavanta bahçeleri, kadın girişimcilerin özverili çalışmaları sayesinde her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
Bu yıl mevsim şartları nedeniyle biraz geç açan lavantalar, Hopka Dağı eteklerinde kartpostalları aratmayan manzaralar oluşturdu. Mor tarlalar arasında uçuşan endemik kelebekler ve bal arıları ise ziyaretçilere adeta doğanın sunduğu görsel şöleni yaşatıyor.
Bölgede faaliyet gösteren 7 kadın girişimci, sezon boyunca yaklaşık 200 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedefliyor.
Feke Doğa Turizminin Yeni Merkezi Oluyor
Feke Belediye Başkanı Cömert Özen, lavanta bahçelerinin ilçenin tanıtımına önemli katkı sunduğunu belirterek, kadın emeğiyle ortaya çıkan bu başarının her geçen yıl büyüdüğünü ifade etti.
Özen, lavanta bahçelerinin yanı sıra Feke Kalesi, cam seyir terası, Karakilise ve ilçedeki doğal güzelliklerin de ziyaretçiler tarafından ilgi gördüğünü belirterek doğa tutkunlarını ve karavan gezginlerini ilçeye davet etti.
"Adana'nın Sıcağını Burada Unutuyoruz"
Lavanta bahçelerini gezmeye gelen ziyaretçiler de bölgenin sunduğu doğal atmosferden memnun kaldıklarını dile getirdi.
Kozan'dan gelen ziyaretçiler, mor lavanta tarlalarının kısa sürede önemli bir turizm merkezi haline geldiğini ifade ederken, birçok kişi Adana'nın bunaltıcı sıcaklarından uzaklaşmak için Feke'nin serin havasını tercih ettiğini söyledi.
Ailesiyle birlikte lavanta bahçelerini ziyaret eden vatandaşlar, daha önce taşlık ve ekin tarlası olan alanların bugün doğa turizmine kazandırılmasının örnek bir başarı hikâyesi olduğunu belirtti.
Fotoğraf Tutkunlarının Vazgeçilmez Durağı
Her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Feke lavanta bahçeleri, yalnızca serin havasıyla değil, sunduğu eşsiz manzaralarla da dikkat çekiyor.
Mor lavanta sıraları arasında fotoğraf çektiren ziyaretçiler, sosyal medya paylaşımlarıyla bölgenin tanıtımına katkı sağlarken, lavanta sezonunun yaklaşık bir ay boyunca devam etmesi bekleniyor.
Kadın girişimcilerin emekleriyle hayat bulan lavanta bahçeleri, kırsal kalkınmanın başarılı örneklerinden biri olarak hem Adana'dan hem de çevre illerden gelen ziyaretçileri ağırlamayı sürdürüyor.



