Devlet Su İşleri (DSİ) 6. Bölge Müdürlüğü, yaz aylarında artan boğulma vakalarına karşı vatandaşları bir kez daha uyardı. DSİ 6. Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akif Kaygusuz, serinlemek amacıyla baraj, gölet ve sulama kanallarına girmenin ciddi can kayıplarına yol açabileceğini belirterek, bu alanlara girmenin yasak olduğunu ve kurallara uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağını söyledi.
Yaz sıcaklarının etkisini artırmasıyla birlikte özellikle Adana'da vatandaşların serinlemek için sulama kanalları ve barajları tercih ettiğini belirten Kaygusuz, bu yapıların yüzme amacıyla kullanılmasının son derece tehlikeli olduğuna dikkat çekti.
Gizli tehlikeler ölümle sonuçlanabiliyor
Baraj ve göletlerin doğal yüzme alanları olmadığını vurgulayan Kaygusuz, suyun altında görülemeyen birçok risk bulunduğunu ifade etti. Depolama alanlarının engebeli zemin yapısına sahip olduğunu belirten Kaygusuz, su seviyesindeki ani değişimlerin ve dipte biriken balçığın boğulma riskini artırdığını söyledi.
Balçığın adeta bir tuzak gibi davrandığını belirten Kaygusuz, üzerine basan kişilerin zemine saplanarak sudan çıkmakta güçlük çekebildiğini kaydetti.
Sulama kanallarında akıntıya karşı koymak mümkün değil
Sulama kanallarının yapısal özellikleri nedeniyle ayrı bir tehlike oluşturduğunu dile getiren Kaygusuz, bu kanalların eğimli yan duvarlarla inşa edildiğini ve suyun yüksek hızla aktığını söyledi.
Kanala düşen kişilerin güçlü akıntı nedeniyle çıkmakta zorlandığını belirten Kaygusuz, bu durumun profesyonel yüzücüler için dahi hayati risk oluşturduğunu ifade etti.
Yasak ihlaline ceza uygulanacak
DSİ 6. Bölge Müdürü Kaygusuz, baraj, gölet, regülatör, sel kapanı ve sulama kanallarına yüzmek, serinlemek veya eğlence amacıyla girmenin yasak olduğunu hatırlattı.
Kabahatler Kanunu kapsamında bu yasağa uymayan kişiler hakkında cezai işlem uygulanacağını belirten Kaygusuz, Adana Valiliği koordinasyonunda kolluk kuvvetlerinin söz konusu alanlarda düzenli denetimler gerçekleştirdiğini söyledi.
Güvenli alternatifler sunuluyor
Kaygusuz, vatandaşların özellikle çocuk ve gençlerin güvenli ortamlarda yüzme öğrenebilmesi amacıyla Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde ücretsiz yüzme kurslarının sürdürüldüğünü belirterek, serinlemek için riskli su yapılarına yönelmek yerine güvenli tesislerin tercih edilmesi çağrısında bulundu.





