5ocakgazetesi.com
Resmî Gazete’de yer alan düzenleme ile nadir hastalıkların tedavisinde kullanılan yeni ilaçlar geri ödeme kapsamına alınırken, kronik hastalara yapılan nakdi yardımlarda da önemli artışlara gidildi.
Nadir Hastalıklar İçin Yeni İlaç Müjdesi
Tebliğdeki en dikkat çekici maddelerden biri, boy kısalığıyla seyreden bir genetik bozukluk olan akondroplazi tedavisinde kullanılan "Vosoritide" etkin maddeli ilaçların yurt dışı ilaç listesine eklenmesi oldu. Kutu fiyatı 6.575 Avro olan bu ilaçlar, artık SGK tarafından karşılanacak. Ayrıca anjiyoödem tedavisinde kullanılan "Lanadelumab" ve diyabet tedavisinde kritik öneme sahip bazı ilaçların iskonto oranları ile ödeme şartları yeniden düzenlendi.
Çölyak ve Metabolizma Hastalarına Maddi Destek Artışı
Kısıtlı diyetle yaşamak zorunda olan hastalar için de sevindirici haberler geldi. Protein metabolizması bozuklukları ve Çölyak hastalığı nedeniyle özel formüllü un ve gıda (makarna, bisküvi vb.) tüketmesi gereken hastalara ödenen aylık nakdi destek miktarında %30 oranında artış yapıldı. Bunun yanı sıra, Albinizm ve Kseroderma Pigmentosum hastalarının güneşten korunmak için kullanmak zorunda oldukları kremler ile mitokondriyal sitopati hastalarının tedavi ürünlerine yönelik ödemeler de %10 oranında artırıldı.
Göz Cerrahisi ve Görüntüleme Yöntemlerinde Yeni Kurallar
Sağlık hizmeti sunucularını yakından ilgilendiren teknik düzenlemeler kapsamında, özellikle göz cerrahisindeki işlem puanları ve faturalandırma kuralları güncellendi. Vitrektomi ve dekolman gibi hassas ameliyatların hangi şartlarda faturalandırılacağı netleştirilirken, paratiroid adenomlarının teşhisinde kullanılan ileri bir görüntüleme yöntemi olan "Kolin PET" çekimleri de belirli şartlar dahilinde geri ödeme listesine dahil edildi. Bu işlem, yalnızca üçüncü basamak sağlık kuruluşlarında (üniversite ve eğitim araştırma hastaneleri) yapılabilecek.
Reçete ve Hizmet Sunumunda Denetim
Tebliğde ayrıca hizmet sunum noktalarına dair net sınırlar çizildi. İşyeri sağlık birimleri ve özel polikliniklerin sunduğu hizmetler için Kurumdan ücret talep edilemeyeceği hatırlatılırken, bu birimlerin hangi sigorta kollarına reçete yazabileceği yeniden tanımlandı. Özellikle özel poliklinikler tarafından düzenlenen reçetelerin bedellerinin SGK tarafından karşılanmayacağı hükmü karara bağlandı.
Bu geniş kapsamlı düzenlemelerin bir kısmı hemen yürürlüğe girerken, teknik puanlama ve liste değişikliklerinin önümüzdeki 5 iş günü içinde veya SUT'ta yapılacak diğer güncellemelerle eş zamanlı olarak hayata geçmesi bekleniyor.




