Türkiye’de yılın ilk aylarında hızlı başlayan otomobil satışları, mart ayında sert bir düşüşle karşı karşıya kaldı.
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre, otomobil ve hafif ticari araç pazarı mart ayında yüzde 12,75 daralarak 101 bin 997 adet seviyesinde kaldı.
Otomobil ve Ticari Araç Satışlarında Düşüş
Mart ayında otomobil satışları da gerileme gösterdi.
Toplam otomobil satışları yüzde 13 düşüşle 79 bin 857 adet olurken, hafif ticari araç satışları da yüzde 11,69 azalarak 22 bin 140 adet olarak kayıtlara geçti.
Sektör temsilcileri, ay kapanışında pazarın 97 bin ile 100 bin adet arasında gerçekleşmesini beklerken, bu durum yıllık bazda yaklaşık yüzde 15’e yakın daralma anlamına geliyor.
Zam Sinyali Geldi
Honda Türkiye Başkan Yardımcısı Bülent Kılıçer, petrol fiyatlarındaki artışın üretimden lojistiğe kadar tüm süreçleri etkilediğini belirterek, önümüzdeki dönemde fiyat artışlarının kaçınılmaz olabileceğini ifade etti.
Kılıçer, “Distribütörler ilerleyen süreçte fiyatlara müdahale etmek zorunda kalabilir” diyerek zam sinyali verdi.
Kredi Faizleri Alımları Durdurdu
Pazardaki daralmanın bir diğer önemli nedeni ise finansman maliyetlerindeki artış oldu.
Alp Gülan, ticari kredi faizlerinin kısa sürede yüzde 36-37 seviyelerinden yüzde 42-43 bandına yükseldiğini belirterek, özellikle filo alımlarının neredeyse durma noktasına geldiğini söyledi.
Tüketici Altına Yöneldi
Jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte tüketicilerin de tercihleri değişti.
Uzmanlara göre, birçok kişi otomobil almak yerine birikimlerini altın gibi daha güvenli yatırım araçlarına yönlendirmeye başladı.
Piyasada Belirsizlik Hakim
Sektör temsilcileri, hem küresel gelişmeler hem de finansman koşulları nedeniyle otomotiv pazarında belirsizliğin sürdüğünü belirtiyor.
Önümüzdeki dönemde petrol fiyatları ve faiz oranlarının seyri, otomobil fiyatları ve satış rakamları üzerinde belirleyici olacak.




