5ocakgazetesi.com
Adana’nın Feke ilçesine bağlı Akoluk merkezli yaşanan ve çevre illerde de hissedilen 4,9 büyüklüğündeki sarsıntı, bölgedeki fay hareketliliğini yeniden gündeme taşıdı. Depremin hemen ardından sosyal medya hesabı üzerinden harita ve konum odaklı bir teknik analiz yayımlayan Prof. Dr. Naci Görür, sarsıntının meydana geldiği koordinatların yapısal özelliklerine dair çarpıcı detaylar paylaştı.
"Saimbeyli Ve Savrun Fay Zonları Arasında"
Depremin nokta atışı konumunu ve hangi kırık mekanizmalarıyla ilişkili olduğunu açıklayan Görür, sarsıntının rastgele bir noktada oluşmadığını vurguladı:
"Adana’da, Akoluk-Feke’de 4,9 deprem oldu. Deprem Saimbeyli ile Savrun Fay Zonları arasında ve Saimbeyli Fay Zonuna yakın bir noktada gerçekleşti."
"6 Şubat Depremleri Nedeniyle Enerji Yüklendi"
Söz konusu bölgedeki fayların ana hatlarla olan bağlantısına ve risk seviyesine değinen Prof. Dr. Naci Görür, Adana Havzası’nı işaret ederek yerel yönetimleri ve vatandaşları şu sözlerle uyardı:
-
Doğu Anadolu Bağlantısı: Bu bölgede yer alan aktif fay hatları, doğrudan Doğu Anadolu Fay Zonu (DAFZ) ile doğrudan ilişkilidir.
-
Enerji Transferi Riski: Bu fay hatları, 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan büyük depremler nedeniyle ciddi bir stres ve enerji transferine maruz kalmış, yani enerji yüklü hale gelmiştir.
-
Adana İçin Tehdit: Mevcut sismik hareketlilik ve biriken bu yoğun stres, Adana Havzası geneli için bir tehdit unsuru oluşturabilir.
Ünlü deprem uzmanı Naci Görür, teknik analizini kentsel risklere dikkat çekerek, tüm Adana halkına ve bölge sakinlerine geçmiş olsun dileklerini ileterek tamamladı.





