Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda sanığın yargılandığı İBB’ye yönelik yolsuzluk davasında ilk duruşma başladı. Duruşma, Marmara Açık Ceza İnfaz Kurumu içerisindeki mahkeme salonunda gerçekleştirildi.
İstanbul 40. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davada 107’si tutuklu olmak üzere toplam 402 sanık bulunuyor. Sabah saatlerinde başlayan duruşmada yaşanan tartışmalar nedeniyle kısa süreli gerginlik yaşanırken, mahkeme heyeti oturuma ara verdi.
Duruşmada söz talebi tartışmaya neden oldu
Duruşma sırasında Ekrem İmamoğlu’nun kısa bir selamlama konuşması yapmak istemesi üzerine avukatları mahkemeden talepte bulundu. Ancak mahkeme başkanı bu talebi reddetti. İmamoğlu’nun söz almak istemesi üzerine taraflar arasında tartışma yaşandı.
Mahkeme başkanı, duruşma düzeninin bozulduğu gerekçesiyle İmamoğlu’nun mikrofonunun kapatılmasını istedi. Bu sırada salondaki izleyiciler mahkeme başkanının hitap şekline tepki gösterdi. Artan gerginlik üzerine izleyici bölümünün boşaltılmasına karar verildi ve mahkeme heyeti duruşma salonundan ayrıldı.
Reddî Hakim Talebi
İmamoğlu’nun avukatları, mahkemenin bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda ciddi endişelerini dile getirerek art arda reddi hakim taleplerinde bulundu. Avukat Hasan Fehmi Demir, mahkeme heyetinin uygulamalarını eleştirerek, tutuklu sanıklara 80 bin sayfalık ek klasörlerin 24 saat içinde incelenmesinin imkânsız olduğunu vurguladı ve usule ilişkin taleplerini dile getirdi.
Avukatlar ayrıca salon düzenine ve sanık sıralamasına müdahaleleri eleştirerek, heyete güvenmediklerini ifade etti. Fikret İlkiz, “İlk defa böyle bir ceza davasına giriyorum. Mahkeme sanıkları ve gazetecileri görünmeyecek şekilde konumlandırıyor. Yargı ilkelerine uymadığınız için reddediyoruz” dedi. Duruşma sırasında Ekrem İmamoğlu da salona elinde “Millete Emanet” kitabıyla geldi. Salon girişinde kitabını sallayan İmamoğlu, alkışlarla karşılandı.
Ara sonrası duruşma devam etti
Verilen aranın ardından duruşma yeniden başladı. Ekrem İmamoğlu’nun salona girişi sırasında izleyiciler alkışlarla destek verdi. Duruşmayı izleyenler arasında Özgür Özel, Özgür Çelik ile İmamoğlu’nun eşi Dilek Kaya İmamoğlu de yer aldı.
Davanın tutuksuz sanıklarından Aziz İhsan Aktaş da duruşma salonuna gelerek yerini aldı.
İddianamede ağır suçlamalar yer alıyor
Soruşturma kapsamında hazırlanan ve binlerce sayfadan oluşan iddianamede Ekrem İmamoğlu hakkında “suç örgütü kurma”, “rüşvet”, “ihaleye fesat karıştırma”, “dolandırıcılık” ve “suç gelirlerinin aklanması” gibi birçok suçlama yöneltiliyor.
Savcılık, 142 farklı eylem kapsamında İmamoğlu için 828 yıl 2 aydan 2 bin 352 yıla kadar hapis cezası talep ediyor.
Davanın duruşmalarının nisan ayı sonuna kadar haftada dört gün sürmesi planlanıyor.





