5 Ocak TV ekranlarında yayınlanan Güncel programında Gazeteci Serden Çevik'in sorularını yanıtlayan Adana Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ercan Kandemir, yeni hizmet binasından arama kurtarma çalışmalarına, yangın önleme projelerinden yeni yönetmeliklere kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

Adana'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Coşkusu
Adana'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Coşkusu
İçeriği Görüntüle

540 PERSONEL, 23 İSTASYONLA 7/24 GÖREV

Kandemir, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören eski binanın yerine modern bir itfaiye kompleksi kurduklarını belirterek, "Bugün 540 personel ve 23 istasyonumuzla Adana'nın tamamına hizmet veriyoruz." dedi.
Yeni hizmet binasında afet koordinasyon merkezi, eğitim salonları, misafirhane, bakım atölyeleri ve dijital arşiv sistemi bulunduğunu belirten Kandemir, olası afetlerde merkezin koordinasyon üssü olarak kullanılacağını söyledi.

LİYAKAT VE EĞİTİM DÖNEMİ

İtfaiyede son üç yılda önemli bir dönüşüm yaşandığını söyleyen Kandemir, personel alımlarında siyasi referans yerine KPSS, fiziksel yeterlilik ve mesleki eğitimin esas alındığını belirtti.
Son üç yılda 210 yeni personelin göreve başladığını ifade eden Kandemir, itfaiyecilerin sadece yangına müdahale etmediğini; su altı kurtarma, arama-kurtarma, ilk yardım, afet yönetimi ve psikolojik destek eğitimleriyle sürekli kendilerini geliştirdiklerini söyledi.

Whatsapp Image 2026 07 17 At 19.37.09

ANIZ VE ORMAN YANGINLARINDA DÜŞÜŞ VAR

Anız yangınlarında geçen yıla göre düşüş yaşandığını ancak sorunun devam ettiğini belirten Kandemir, anız yakmanın toprağın verimini düşürdüğünü, ormanları, yerleşim alanlarını ve sanayi tesislerini tehdit ettiğini söyledi.
Orman yangınlarında Orman Bölge Müdürlüğü ile koordineli çalıştıklarını ifade eden Kandemir, yeni alınacak 4x4 arazözlerle özellikle ormanlık bölgelerde müdahale gücünün artırılacağını açıkladı.

GERİ DÖNÜŞÜM VE TRAFO YANGINLARI BÜYÜK RİSK

Yaz aylarında geri dönüşüm tesislerinde çıkan yangınların çoğunun pil, batarya ve akü gibi malzemelerin kırma işlemi sırasında oluşan kıvılcımlardan kaynaklandığını belirten Kandemir, işletmelerin gerekli güvenlik tedbirlerini eksiksiz alması gerektiğini söyledi.
Artan sıcaklıklarla birlikte trafo ve elektrik kaynaklı yangınlarda da artış yaşandığını ifade eden Kandemir, elektrik tesisatlarının düzenli bakımının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

ELEKTRİKLİ ARAÇ YANGINLARINDA EN ÖNEMLİ KURAL: ARACI TERK EDİN

Elektrikli araç yangınlarının klasik araç yangınlarından çok farklı olduğunu belirten Kandemir, lityum bataryaların yeniden alevlenme riski taşıdığına dikkat çekti.
"Yangın söndürme tüpüyle elektrikli araç yangını söndürülmez." diyen Kandemir, böyle bir durumda sürücülerin önce aracı terk etmeleri, güvenli mesafeye çekilmeleri ve 112 Acil Çağrı Merkezi'ni aramaları gerektiğini söyledi.

YANGIN MERDİVENLERİ DEPO DEĞİL, YAŞAM KORİDORU

Apartmanlarda yangın merdivenlerinin bisiklet, dolap ve kullanılmayan eşyalarla kapatılmasının büyük tehlike oluşturduğunu vurgulayan Kandemir, "Yangın merdivenleri hayat kurtarır. Kesinlikle depo olarak kullanılmamalıdır." ifadelerini kullandı.

2027 yılında yürürlüğe girmesi planlanan yeni yönetmelikle dört katın üzerindeki binalarda ikinci yangın merdiveni ve her katta yangın söndürme tüpü bulundurulmasının gündemde olduğunu açıkladı.

196 OTEL DENETLENDİ

Bolu'daki otel faciasının ardından Adana genelinde 196 otel, motel, pansiyon ve konaklama tesisinin denetlendiğini açıklayan Kandemir, işletmelerin yaklaşık yüzde 75'inin gerekli şartları yerine getirerek itfaiye uygunluk raporu aldığını, kalan tesislerde ise eksikliklerin giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

DAR SOKAKLAR MÜDAHALEYİ ZORLAŞTIRIYOR

Eski mahallelerdeki dar sokakların itfaiye araçlarının ulaşımını güçleştirdiğini belirten Kandemir, küçük müdahale araçlarıyla ilk müdahaleyi yaptıklarını, ardından büyük araçların olay yerine ulaştırıldığını ifade etti.
Kentsel dönüşümün yalnızca deprem güvenliği için değil, yangınlara hızlı müdahale açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı.

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ'NDE İTFAİYE İSTASYONU KURULDU

Çukurova Üniversitesi ile yapılan iş birliği kapsamında kampüs içerisinde yeni bir itfaiye istasyonu kurduklarını belirten Kandemir, itfaiye personelinin aynı zamanda üniversitede eğitimci olarak görev yaptığını söyledi.

CANKURT EKİBİ ADANA'NIN UMUDU OLDU

Arama kurtarma çalışmalarında görev yapan CANKURT ekibinin trafik kazalarından su kurtarma operasyonlarına, hayvan kurtarmadan doğal afetlere kadar çok geniş bir alanda görev yaptığını belirten Kandemir, son teknoloji kurtarma ekipmanlarıyla hizmet verdiklerini ifade etti.

"KÜÇÜK BİR TEDBİR BÜYÜK FELAKETLERİ ÖNLER"

Programın sonunda vatandaşlara çağrıda bulunan Kandemir, araçlardan sigara izmariti ve cam şişe atılmaması gerektiğini belirterek, "Biz her an göreve hazırız. Ancak vatandaşlarımızın alacağı küçük önlemler, büyük yangınların önüne geçecektir. En büyük başarımız, yangının hiç çıkmamasıdır." dedi.

Kaynak: HABER BÜLTENİ