5ocakgazetesi.com
Sofralarımıza gelen ürünlerin maliyet yolculuğunda 2026 yılının ilk verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, çiftçinin üretim yaparken kullandığı tohumdan gübreye, ilaçtan yeme kadar olan tüm girdilerin fiyatlarını kapsayan Tarım-GFE, geçtiğimiz yıla oranla %30,59 artış gösterdi.
Vatandaşı doğrudan ilgilendiren bu artış, sadece Ocak ayı içinde bile %3,86’lık bir yükseliş kaydetti. Üreticinin maliyetindeki bu istikrarlı artış, ilerleyen dönemlerde market ve pazar etiketlerinde de kendini hissettirebilir. Özellikle "tarımda kullanılan mal ve hizmetler" kalemindeki %32,09'luk yıllık artış, tarladaki üretimin geçen yıla göre çok daha maliyetli hale geldiğini kanıtlıyor.
Verilerde en dikkat çekici nokta ise hayvancılıkla uğraşan üreticileri vurdu. Süt ve et üretimini doğrudan etkileyen veteriner harcamaları, son bir yılda tam %43,74 oranında arttı. Bu durum, hayvansal gıdaların üretim aşamasındaki en yüksek maliyet kalemi olarak öne çıktı.
2026'nın ilk ayında (Aralık-Ocak arası) en hızlı yükseliş ise genel işletme giderlerini kapsayan "diğer mal ve hizmetler" grubunda görüldü. Bu grup sadece bir ayda %13,28 zamlanarak çiftçinin genel bütçesini zorladı.




