Birçok kat maliki, apartman yönetiminin aldığı bu paraların vergisinden muaf olduğunu düşünse de yasalar bunun aksini söylüyor. Mart ayı sonunda bitecek olan beyan süresi, bu tip gelirleri olan herkesi yakından ilgilendiriyor.

Baz İstasyonu ve Reklam Geliri Paylaşılıyor
Binaların çatısına kurulan baz istasyonları veya cephelerdeki reklam alanları, apartmanın ortak mülkiyeti sayıldığı için elde edilen kazanç da her malikin hissesi oranında dağıtılıyor. Bu paylar, malikin diğer menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarıyla toplanarak genel kazanç toplamına dahil ediliyor. Eğer toplam rakam 330 bin TL'lik muafiyet sınırını geçiyorsa, bu geliri gizlemek yasal olarak mümkün olmuyor.
Gelir Vergisi Kanunu 86. Madde Detayı
Vergi uzmanları, kanunun 86. maddesinin bu tip durumları net bir şekilde çerçeve içine aldığını belirtiyor. Belirli bir sınırı aşan tüm kazançların şeffaf bir şekilde maliyeye bildirilmesi gerekiyor. Özellikle ticari şirketlerden elde edilen bu tip gelirlerde vergi kesintisi (stopaj) yapılmış olsa bile, limit aşımı durumunda beyanname verme mecburiyeti devam ediyor.
Bildirim Yapmamanın Bedeli Ağır Olabilir
Sürenin dolmasına çok az bir zaman kalmışken, vergi dairelerinde yoğunluk yaşanmaması adına işlemlerin dijital ortamda tamamlanması öneriliyor. Beyan edilmeyen reklam ve ortak alan gelirleri, ileride yapılacak bir incelemede mülk sahibine yüklü bir borç çıkarabilir. Maliye, şirketlerden gelen ödeme listeleriyle mülk sahiplerinin beyanlarını karşılaştırarak eksik bildirimleri anında tespit edebiliyor.
