Adana’da asansör güvenliğiyle ilgili denetimlerde dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından 2026 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 12 bin asansör kontrol edilirken, ilk kontrollerde bunların yaklaşık 10 bini kırmızı veya sarı etiket aldı. Oda Başkanı Kerem Şahin, bina yöneticileri ve bakım firmalarına uyarıda bulundu.
Adana’da binalarda kullanılan asansörlere yönelik periyodik kontroller devam ediyor. Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından kentin belirli ilçelerinde gerçekleştirilen denetimlerde, çok sayıda asansörde güvenlik açısından çeşitli eksiklikler tespit ediliyor.
Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi, 2026 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 12 bin asansörü kontrol etti. İlk kontrollerde asansörlerin yaklaşık yüzde 90’ına yakınının kırmızı veya sarı etiket aldığı belirtildi.
5 Bin 306 Asansör Kırmızı Etiket Aldı
Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kerem Şahin, kentte yaklaşık 40 bin asansör bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Şahin, odanın Adana’nın belirli büyük ilçelerinde periyodik kontroller gerçekleştirdiğini, bazı ilçelerde ise kontrollerin özel firmalar tarafından yapıldığını belirtti.
2026 yılının 9. ayı itibarıyla yaklaşık 12 bin asansörü kontrol ettiklerini aktaran Şahin, bunların yaklaşık 1.500'ünün ilk kontrolde mavi veya yeşil etiket aldığını söyledi. Şahin’in verdiği bilgilere göre, ilk kontrollerde 5 bin 306 asansör kırmızı, 4 bin 882 asansör ise sarı etiket aldı.
Bu rakamların, kontrol edilen asansörlerin önemli bölümünün ilk incelemede güvensiz veya kusurlu bulunduğunu gösterdiğini belirten Şahin, takip kontrolleri sonrasında birçok asansörün uygunluk durumunun değiştiğini ifade etti.
“İlk Aşamada Yüzde 90’a Yakını Kırmızı veya Sarı”
İlk kontrollerde uygunsuzluk oranının yüksek olduğuna dikkat çeken Şahin, takip kontrollerinin ardından asansörlerin önemli bölümünün uygun hale getirildiğini belirtti. Şahin, “İlk aşamada neredeyse yüzde 90’ına yakını kırmızı etiketli oluyor. Sonrasında bu asansörlerin takip kontrolleri neticesinde maviye döndüklerini görüyoruz” dedi.
“Bakım Firmaları ve Bina Yöneticileri Daha Hassas Olmalı”
Asansörlerin kırmızı veya sarı etiket almasının nedenlerine de değinen Şahin, sorumluluğun yalnızca bina yöneticilerinde olmadığını söyledi. Bakım firmalarının da sorumlulukları bulunduğunu belirten Şahin, bina yöneticilerinin ise asansörlerin bakım ve kontrolleri konusunda daha hassas davranması gerektiğini ifade etti.
Şahin, kontrol öncesinde tespit edilen eksikliklerin giderilmesi, eksik parçaların tamamlanması ve gerekli tamiratların yapılmasının önemine dikkat çekti.
Asansörlerin Bakımı Ayda Bir, Kontrolü Yılda En Az Bir Kez Yapılmalı
Asansörlerin bakım ve periyodik kontrollerine ilişkin de bilgi veren Şahin, bina yöneticilerinin önemli sorumluluk taşıdığını söyledi. Şahin, “Asansör yönetmeliğine göre, bakım işletme yönetmeliğine göre asansörlerin yılda en az bir defa kontrol edilmesi zorunlu. Ayda bir defa da asansörlerin bakımlarının yapılması gerekiyor. Bina yöneticileri burada asli sorumlu aslında” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlara “Etiketi Kontrol Edin” Uyarısı
Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kerem Şahin, vatandaşlara da asansörleri kullanmadan önce etiketlerini kontrol etmeleri çağrısında bulundu. Asansörlerde bulunan etiketlerin güvenlik açısından önemli bir gösterge olduğunu belirten Şahin, vatandaşların özellikle mavi veya yeşil etiketli asansörleri kullanmaları gerektiğini söyledi.
Yeni binalardaki asansörlere de dikkat çeken Şahin, etiketi bulunmayan asansörlerin kullanılmaması gerektiğini vurguladı. Şahin, vatandaşların bir binaya girdiklerinde öncelikle asansörde etiket bulunup bulunmadığını kontrol etmelerini ve özellikle yeni inşaatlarda etiketi olmayan asansörleri tercih etmemelerini istedi.





