Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde Millî Teknoloji ve Yapay Zekâ Genel Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı Siber Güvenlik Başkanlığı bünyesinde ise Kamu Yapay Zekâ Genel Müdürlüğü kuruldu.

Kısacık, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı konuşmada, dünyada yapay zekâ alanındaki yarışın çoktan başladığını belirterek, ABD, Avrupa ülkeleri, Çin, Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin yıllar önce önlem aldığını ve yapay zekâ alanında özel kurumlar kurduğunu hatırlatmıştı. Türkiye’de ise yapay zekâ çalışmaları hâlihazırda TÜBİTAK gibi kurumlarda yürütülüyordu ve koordinasyonu sağlayacak çatı bir yapı eksikti.

DEVA Partili vekil, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a önerisini iletmiş ve sonucunda iki yeni genel müdürlüğün kurulması kararı alınmıştı.

Sosyal medya hesabından da açıklama yapan Kısacık, “Dünyada ülkelerin gelişmişlik ve refah sıralamasını belirleyecek temel gündem yapay zekâdır. Türkiye’de yapay zekâ çalışmalarını koordine edecek bir kurum yoktu. Önerimiz doğrultusunda hem Cumhurbaşkanlığına bağlı Siber Güvenlik Başkanlığı hem de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde Yapay Zekâ Genel Müdürlüğü kuruldu” ifadelerini kullandı.

Yeni kurulan bu genel müdürlüklerin, Türkiye’de yapay zekâ alanındaki çalışmaları koordineli şekilde yürütmesi ve teknolojik altyapının güçlendirilmesinde öncü rol oynaması bekleniyor.

Kaynak: Haber Bülteni