5ocakgazetesi.com
“2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar” kapsamında, bitkisel üretime yönelik devlet desteklerinin tutarları, katsayıları, uygulama şartları ve havza bazlı ürün desenlerinde değişiklik yapıldı.
Düzenleme başta Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticiler olmak üzere buğday, arpa, mercimek, nohut, patates, ayçiçeği, mısır, soya ve pamuk gibi ürünleri yetiştiren çiftçileri ilgilendiriyor. Bunun yanı sıra arıcılar, sertifikalı tohum kullanan üreticiler, tarımsal danışmanlar, Ar-Ge kuruluşları ile lisanslı depolardan yararlanan üreticiler de düzenleme kapsamında yer alıyor.
Destek katsayıları artırıldı
Kararla birlikte dekar başına temel desteklerde kullanılan katsayı değerlerinde artışa gidildi. Buna göre 2026 üretim yılı için 310 TL olan katsayı değeri 367 TL’ye, 2027 üretim yılı için ise 442 TL’ye yükseltildi.
Organik arılı kovan desteğinde de artış yapılırken, bazı destek kalemlerinin uygulanacağı finansman yıllarında değişikliğe gidildi.
Mercimek ve nohutta ilave destek
Yeni düzenlemede planlı üretim kapsamında mercimek ve nohut üretimine yönelik önemli bir değişiklik yapıldı.
Belirlenen tarım havzalarında planlama kapsamında mercimek ve nohut üreten çiftçilere, mevcut desteğe ek olarak yüzde 100 ilave planlı üretim desteği verilmesi kararlaştırıldı.
Böylece üretimin belirlenen ürün deseni doğrultusunda gerçekleştirilmesi ve tarımsal planlamanın güçlendirilmesi hedefleniyor.
2027 yılı desteklerinde yeni katsayılar
Kararla birlikte 2027 üretim yılında uygulanacak sertifikalı tohum kullanım destek katsayıları da yeniden belirlendi.
Aspir, fiğ, buğday, mercimek, nohut, çeltik ve patates başta olmak üzere çok sayıda ürünün sertifikalı tohum kullanımına ilişkin destek katsayıları güncellendi. Ayçiçeği, mısır ve soya gibi ürünlerin de 2027 yılı için uygulanacak destek katsayıları yeniden düzenlendi.
Bazı ürünlere sulama şartı getirildi
Su kaynaklarının daha etkin kullanılmasını amaçlayan düzenlemeler de kararda yer aldı.
Su kısıtı bulunan belirli tarım havzalarında ve ilçelerde dane mısır üretiminin destekleme kapsamına alınması için damla sulama şartı getirildi. Aksaray, Ankara, Eskişehir ve Konya gibi illerdeki bazı ilçeleri kapsayan düzenlemeyle, su tüketiminin azaltılması ve tarımsal üretimde kaynakların daha verimli kullanılması amaçlanıyor.
Gerçeğe aykırı beyana destek yok
Yeni düzenlemeyle tarımsal desteklerden yararlanmak isteyen üreticilerin ürün beyanlarına ilişkin denetimler de sıkılaştırıldı.
Coğrafi bilgi sistemleri veya yerinde yapılan tespitler sonucunda gerçeğe aykırı ürün beyanında bulunduğu belirlenen parsellerde, gerekli düzeltmenin yapılmaması halinde temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme desteği ödenmeyecek.
Havza bazlı ürün listeleri güncellendi
Kararla birlikte 2027 üretim yılı için hangi il ve ilçedeki tarım havzalarında hangi ürünlerin destekleme ve planlama kapsamında değerlendirileceğine ilişkin ürün desenleri de güncellendi.
Düzenlemeyle tarımsal üretimin bölgenin iklim, toprak ve su kaynaklarına uygun şekilde planlanması hedeflenirken, çiftçilerin desteklerden yararlanabilmesi için üretim yaptıkları havzada belirlenen ürünlere dikkat etmesi gerekecek.
Düzenlemeler farklı tarihlerde uygulanacak
Karardaki değişikliklerin tamamı aynı tarihte yürürlüğe girmeyecek.
Beyan düzeltmeleri ve fındık alanlarına ilişkin bazı hükümler 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak. Temel destek katsayıları ile organik arılı kovan desteğindeki değişiklikler 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren uygulanacak.
Sertifikalı tohum kullanım katsayıları, ürün katsayıları, yeni havza ürün desenleri ve diğer bazı düzenlemeler ise 1 Ocak 2027 tarihinde yürürlüğe girecek.
Yeni düzenlemeyle tarımsal desteklerin üretim planlaması, verimlilik, su kaynaklarının korunması ve sertifikalı tohum kullanımının artırılması doğrultusunda yeniden şekillendirilmesi amaçlanıyor.





