5ocakgazetesi.com
Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, bu yıl sinemanın gücünü çevre sorunlarına dikkat çekmek için kullanacak. 33’üncü Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nin bu yılki görsel tasarımı, özellikle su kaynaklarında giderek büyüyen mikroplastik kirliliğine ışık tutacak.
Festivalin 26 Eylül-4 Ekim 2026 tarihleri arasında gerçekleştirileceği belirtilirken, her yıl toplumsal ve çevresel sorunlara yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla belirlenen festival mottosu da bu yıl çevre bilinci üzerine kuruldu.
Festivalin bu yılki mottosu, “Su, toprak ve hava zehirlenirse, insan ve sanat da nefes alamaz” oldu.
“Sinemanın Işığı Mikroplastikle Kirletilen Suya Tutuluyor”
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Güngör Geçer, Altın Koza Film Festivali’nin yalnızca sinema alanında değil, toplumsal ve çevresel konularda da farkındalık oluşturmayı amaçladığını söyledi.
Bu yıl festivalin görsel tasarımında sinemanın ışığının mikroplastikle kirletilen suya tutulduğunu belirten Geçer, sanatın gücünden yararlanarak çevre sorunlarına dikkat çekmek istediklerini ifade etti.
Geçer, festivalin temasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Su, toprak ve hava zehirlenirse, insanın ve sanatın da nefesi kesilir” mesajını verdi.
Adana’daki geri dönüşüm tesislerinde işlenmek üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ithal edilen atıkların bir bölümünün suya ve toprağa atıldığını savunan Geçer, bunun uzun yıllar devam edecek çevre kirliliğine yol açabileceğini belirtti.
“Çocuklarımıza Temiz Su ve Temiz Toprak Bırakmalıyız”
Çevre kirliliğinin özellikle çocukların geleceği açısından önemli bir sorun olduğunu vurgulayan Geçer, nehir, göl, sulama kanalı ve denizlerin mikroplastik atıklardan temizlenmesi gerektiğini söyledi.
Geçer, bu sorunun çözümü için kamu kurumları, kuruluşlar ve toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, sanatın da bu süreçte farkındalık oluşturabilecek önemli bir güç olduğunu ifade etti.
Adana’da geçtiğimiz günlerde düzenlenen “Mikroplastik Kirliliği” konulu forumda bilim insanlarının konuyu farklı yönleriyle ele aldığını hatırlatan Geçer, Altın Koza’nın bu yılki motto ve temasının da söz konusu soruna yeniden dikkat çekmek amacıyla belirlendiğini kaydetti.
“Plastik Atık Sorunu Çok Yönlü Bir Sorun”
Plastik atıkların yalnızca bir çevre sorunu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Geçer, mikroplastiklerin su kaynaklarına, toprağa, deniz ekosistemine ve besin zincirine ulaşabildiğine dikkat çekti.
Geçer, mikroplastiklerin boyutları nedeniyle tespit ve kontrol edilmesinin daha zor olduğunu belirterek, “Plastik atık meselesine yalnızca ‘atık’ olarak bakamayız. Bu mesele aynı zamanda su meselesidir, tarım meselesidir, ekonomi meselesidir, halk sağlığı meselesidir ve gelecek meselesidir” dedi.
“Çukurova’da Gıda Güvenliği de Tehlikeye Girebilir”
Çukurova’nın önemli bir tarım bölgesi olduğuna dikkat çeken Geçer, çevre kirliliğinin devam etmesi halinde gıda güvenliğinin de bundan etkilenebileceğini belirtti.
Geçer, ithal edilen atıkların geri dönüştürülemeyen bölümlerinin çevreye bırakılmasının önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederek, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak çözüm için yürütülecek ortak çalışmalara katkı sunmaya hazır olduklarını söyledi.
Altın Koza’dan Çevre Mesajı
Festival yönetimi tarafından hazırlanan görsel tasarımın da mikroplastik kirliliğine dikkat çekecek şekilde oluşturulduğu belirtildi.
33’üncü Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, böylece bu yıl sinema gösterimlerinin yanı sıra çevre ve doğanın korunmasına yönelik farkındalık mesajıyla da öne çıkacak.




