Adana’da yetiştirilen yerli sığır ırklarından “Güney Sarısı”, süt verimi ve kalite özellikleriyle üreticilerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Irkın korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar ise bölge genelinde hız kazandı.

Kozan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, üreticiler ve sektör temsilcileriyle birlikte ilçede yetiştiricilik yapan bir işletmede incelemelerde bulundu. Program kapsamında Güney Sarısı ırkının süt verimi, kalitesi ve ekonomik katkıları değerlendirildi.

Yıllarca Çalıştı Ama Sonuç Şoke Etti! Yargıtay Kararı Gündem Oldu
Yıllarca Çalıştı Ama Sonuç Şoke Etti! Yargıtay Kararı Gündem Oldu
İçeriği Görüntüle

Toplantıda ayrıca, elde edilen sütün katma değerli ürünlere dönüştürülmesi ve üreticilerin gelir seviyesinin artırılmasına yönelik projeler ele alındı. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yetiştiricilere süt üretim süreçleri ve verimlilik konusunda bilgilendirme yapıldı.

İlçede yaklaşık 2 bin 500 baş Güney Sarısı sığır bulunduğu belirtilirken, bölgede toplam sayının 10 ila 15 bin arasında olduğu ifade edildi. Yerli ırkın zorlu iklim koşullarına uyumu ve yemden yararlanma kabiliyetiyle öne çıktığı vurgulandı.

Yetkililer, melez ve yüksek verimli ırklarda 1 kilogram yeme karşılık ortalama 4 kilogram süt elde edilirken, Güney Sarısı ırkında bu oranın 6 kilograma kadar çıkabildiğine dikkat çekti.

Irkın gen kaynağı olarak korunması, saf üretimin sürdürülmesi ve ekonomiye kazandırılması için çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Kaynak: İHA