5ocakgazetesi.com
Buna göre üretici fiyatları ağustosta bir önceki aya göre yüzde 2,57, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 27,95 arttı. Yİ-ÜFE, 2026 yılının ağustos ayında bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 20,88, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 27,76 yükseldi.
İmalat fiyatlarında yıllık artış yüzde 29,68
Sanayinin dört ana sektörüne bakıldığında, yıllık bazda en yüksek artış madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 38,88 ile gerçekleşti.
Yıllık değişimler;
- Madencilik ve taş ocakçılığı: yüzde 38,88 artış
- İmalat: yüzde 29,68 artış
- Elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı: yüzde 7,57 artış
- Su temini: yüzde 29,59 artış
olarak kaydedildi.
Ana sanayi gruplarında ise yıllık en yüksek artış yüzde 30,28 ile dayanıksız tüketim mallarında görüldü. Bunu yüzde 28,54 ile dayanıklı tüketim malları, yüzde 27,41 ile ara malları, yüzde 27,33 ile enerji ve yüzde 22,06 ile sermaye malları izledi.
İmalat fiyatları ağustosta yüzde 2,35 arttı
Yİ-ÜFE'nin aylık değişiminde ise sanayinin dört sektöründen üçünde artış yaşandı.
Ağustos ayında imalat fiyatları yüzde 2,35, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımı fiyatları yüzde 6,03, su temini fiyatları ise yüzde 1,40 arttı. Madencilik ve taş ocakçılığında ise yüzde 0,14'lük düşüş görüldü.
Ana sanayi gruplarında aylık bazda en yüksek artış enerjide yüzde 6,99 oldu. Enerjiyi yüzde 2,84 ile dayanıklı tüketim malları, yüzde 1,84 ile ara malları, yüzde 1,76 ile sermaye malları ve yüzde 1,51 ile dayanıksız tüketim malları takip etti.
Üretici fiyatlarında yıllık artış yüzde 27,95
Ağustos 2026 itibarıyla Yİ-ÜFE'nin yıllık değişimi yüzde 27,95 olarak gerçekleşti. Aylık yüzde 2,57'lik artışla birlikte üretici maliyetlerindeki yükselişin sürdüğü görüldü.
Özellikle enerji grubunda ağustos ayında kaydedilen yüzde 6,99'luk aylık artış, üretici fiyatlarındaki yükselişte dikkat çeken kalemlerden biri oldu.




