AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Parti Sözcüsü ve Adana Milletvekili Ömer Çelik, özellikle DEM Parti’ye yönelik açıklamalarında, parti içinde farklı tutumların bulunduğunu ifade ederek bazı isimlerin sürece zarar verdiğini savundu.

DEM Parti yetkililerinin “terörsüz Türkiye” ve “terörsüz bölge” hedeflerine ilişkin açıklamalarının sorulması üzerine Çelik, parti içinde sorumluluk bilinciyle hareket eden milletvekilleri bulunduğunu ancak bazı kişilerin sistematik şekilde farklı bir dil kullandığını dile getirdi. Çelik, söz konusu isimlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli başta olmak üzere hükümet temsilcilerini hedef alan ifadeler kullandığını belirtti.

Bu kişilerin kendilerini çözüm yanlısı gibi konumlandırdığını ancak söylemlerinin siyasi açıdan niteliksiz olduğunu savunan Çelik, eleştirinin demokrasinin önemli bir parçası olduğunu fakat yapılan açıklamaların eleştiri sınırlarını aşarak farklı amaçlara hizmet ettiğini ifade etti. Bu tür söylemlerin, geçmişte de görülen bir “algoritma” çerçevesinde ilerlediğini belirten Çelik, söz konusu yaklaşımın çözüm üretmek yerine süreci tıkamaya yönelik olduğunu dile getirdi.

Cibinlik Satışları Patladı! Adana Meclisi’nde Sivrisinek İsyanı!
Cibinlik Satışları Patladı! Adana Meclisi’nde Sivrisinek İsyanı!
İçeriği Görüntüle

Çelik, bazı aktörlerin sürekli çözüm vurgusu yaparken maksimalist taleplerle süreci çıkmaza sürüklediğini ifade ederek, bunun bilinçli bir strateji olduğunu öne sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye yönelik zaman zaman niteliksiz ifadeler kullanıldığını da hatırlatan Çelik, bu tür söylemlere gerekli yanıtların verildiğini söyledi.

Bazı kişilerin “örgüt adına konuşmuyorum” diyerek açıklama yaptığını ancak kullanılan dilin örgütün söylemleriyle örtüştüğünü belirten Çelik, bunun siyasete yön verme çabası anlamına geldiğini ifade etti. Bu durumun bir sorun teşkil ettiğini dile getiren Çelik, Türkiye’nin önceliğinin terörün tamamen gündemden çıkarılması olduğunu vurguladı. DEM Parti içinde sağduyulu isimler bulunduğunu yineleyen Çelik, bazı kişilerin ise çözüm yanlısı görünerek süreci “enfekte eden” söylemler ürettiğini söyledi.

Açıklamalarının devamında silah bırakma sürecine değinen Çelik, DEM Parti içindeki bazı isimlerin “PKK silah bırakmalıdır” şeklinde net bir ifade kullanmamasının dikkat çekici olduğunu belirtti. Sürekli olarak devlete sorumluluk yükleyen bir yaklaşım sergilendiğini ifade eden Çelik, bu tutumun sürecin sağlıklı ilerlemesini zorlaştırdığını dile getirdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yürütülen komisyon çalışmalarına da değinen Çelik, geniş katılımlı bir süreç işletildiğini ve toplumun farklı kesimlerinin görüşlerinin alındığını söyledi. Komisyonun ortaya koyduğu raporda, silah bırakma sürecine bağlı olarak yasal düzenlemelerin yapılmasının öngörüldüğünü aktaran Çelik, bu çerçevenin önemli bir yol haritası sunduğunu ifade etti.

Ancak raporun yayımlanmasının ardından bazı açıklamaların süreci zora soktuğunu belirten Çelik, özellikle silah bırakmanın teyit edilmesine yönelik devlet mekanizmasının eleştirilmesini yanlış bulduklarını söyledi. Bu mekanizmanın “yük” olarak görülmesinin süreci işlemez hale getireceğini ifade eden Çelik, bunun örgütün silah bırakma sürecine karşı olduğuna işaret ettiğini savundu.

Çelik, açıklamasının sonunda partiye yeni katılımlar olup olmayacağına ilişkin soruya da yanıt verdi. Her grup toplantısı öncesinde benzer iddiaların gündeme geldiğini belirten Çelik, katılım süreçlerinin AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı ve Teşkilat Başkanlığı tarafından takip edildiğini ifade etti.

Kaynak: İHA