5ocakgazetesi.com
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle hazırlanan 2026 yılı Bitkisel Üretim 1. Tahmini verileri yayımlandı. Açıklanan verilere göre, Türkiye'de tarımsal üretim tarladan bahçeye kadar hemen her alanda bir önceki yıla göre güçlü bir büyüme performansı sergileyecek. Meyve, tahıl ve sebze gruplarında üretimin katlanarak artması beklenirken, bazı yumru ve yağlı tohum ürünlerinde ise kısmi düşüşler öngörülüyor.
Tarla ve Meyve Ürünlerinde Büyük Sıçrama
2026 yılı ilk tahminlerine göre, tarla ürünleri olarak nitelendirilen tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerin (yem bitkileri hariç) üretimi bir önceki yıla kıyasla %12,6 oranında artarak yaklaşık 75,4 milyon tona ulaşacak. En çarpıcı büyüme ise meyve cephesinde yaşanıyor; meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretiminin %57,8 gibi rekor bir artış göstererek 31 milyon tona çıkacağı tahmin ediliyor. Sebze üretiminin ise istikrarlı seyrini koruyarak 33,3 milyon ton seviyesinde gerçekleşeceği öngörülüyor.
Tahıl Üretimi 41 Milyon Tonu Aşacak: Arpa ve Buğday Uçuşta
Ülke genelinde stratejik öneme sahip olan tahıl ürünleri üretim miktarlarının, 2026 yılında %21,7 oranında artışla 41,6 milyon tona yaklaşması bekleniyor. Bu grupta aslan payını alan buğday üretimi %26,7’lik yükselişle 22,8 milyon tona, arpa üretimi ise %50 gibi devasa bir artışla 9 milyon tona tırmanacak. Çavdar üretimi %12,3 artarak 228,3 bin ton, yulaf ise %4,3 artışla 300 bin ton olarak kayıtlara geçecek. Tahıl grubunda düşüş eğilimi gösteren tek ürün, %5,9 azalışla 8 milyon tona gerilemesi beklenen mısır oldu.
Baklagiller ve yumru bitkiler tarafında ise istikrarlı bir tablo hakim. Önümüzdeki dönemde nohut üretiminin 510 bin ton, kuru fasulyenin 210 bin ton, kırmızı mercimeğin ise 385 bin ton olması bekleniyor. Patates üretimi %3,1'lik hafif bir kayıpla 6,2 milyon tona gerilerken, şeker pancarı üretimi %5,8 artarak 22 milyon tona yükselecek. Yağlı tohumlarda ise zıt iki gelişme göze çarpıyor; ayçiçeği üretimi %16,2 artışla 2,3 milyon tona çıkarken, soya üretimi %12,7 azalarak 129,9 bin tona düşecek.
Sebze Grubu Yatay Seyrediyor
Sebze üretiminde genel toplam bazında büyük bir değişim öngörülmezken, ürün bazlı hareketlilik dikkat çekiyor. Sofraların vazgeçilmezlerinden kuru sarımsakta %17,5, hıyarda %8,8 ve salçalık kapya biberde %2,3 üretim artışı tahmin ediliyor. Buna karşılık, kuru soğanda %13,5’lik sert bir düşüş beklenirken, karpuzda %1,9, domateste ise %0,6 oranında sınırlı üretim azalışları yaşanacağı öngörülüyor.
Meyve ve Kuruyemişte Üretim Patlaması
2026 yılının tarım raporunda en dikkat çekici veriler meyve ve sert kabuklu kuruyemiş grubundan geldi. Hava şartları ve dönemsel döngülerin etkisiyle kiraz üretiminde %255,7 gibi rekor bir artış öngörülürken, Antep fıstığında %113,6, nektarinde %107,7 ve cevizde %95,1’lik üretim patlamaları bekleniyor. Ayrıca elma %93,6, şeftali %88,6, fındık %62,2, zeytin %55,7 ve üzüm %53,0 oranında üretim artışlarıyla üreticisinin yüzünü güldürecek.
Narenciye grubunda da benzer bir bolluk dönemi yaşanacak; portakal üretimi %63,9, limon %63,8 ve mandalina %46,3 oranında artış gösterecek. Çilek üretimi %1,4 ile yatay ve pozitif bir seyir izlerken, meyve grubunda gerileme tahmini yapılan tek ürün %1,3’lük düşüşle muz oldu.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın saha verileriyle şekillenen bu ilk tahminler, 2026 yılının Türkiye genelinde bitkisel üretim açısından oldukça bereketli ve yüksek rekolteli bir yıl olacağına işaret ediyor.




