Nisan ayında Anadolujet le Ankara’ya bir yolculuk yaptım. Bu uçak şirketine ait renkli , kuşe kağıtlı dergi beni çok oyaladı, üstelik bazı şeyleri de öğrendim.
Dünyada 4.000 ‘e yakın peynir çeşidi varmış, bizdeki sayı 193. Her yıl 4 ve 5 Mayıs günlerinde Çanakkale’de ulusal peynir çalıştayı ve peynir festivali yapılıyormuş. Yörenin en tanınmış ve güzel peyniri de Ezine peyniriymiş. Dağ kekiği, adaçayı, yonca ve çeşitli zengin bitkilerle beslenen koyun ve keçilerin sütlerinden yapılıyormuş bu peynir.
Altınoluk’a yakın 600 metre yüksekliğinde ve 27 km uzunluğundaki Şahindere Kanyonu İsviçre Aıplerinden sonra dünyadaki en zengin oksijen bölgesiymiş.
Ankara ili sınırları içinde, ülkemizdeki 450 kuş türünün yarısından fazlası barınmaktaymış. Bunların büyük bölümü, binlerce kilometre uçup gelen ve burada üreyen göçmen kuşlarmış. Barınakları da Mogan Gölü , Eğmir Gölü , Kızılcahamam Ormanları ,Beypazarı ve Nallihan. Bu kuşların içinde nadir olanlar da var. Baştan kara , ardıç kuşları , çalıkuşları , gökdoğan , kulaklı orman baykuşu , kızılgerdan , dikkuyruk , bıyıklı baştankara , dev kanatlı akbabalar , kızılşahin gibi.
Her yıl dünyamız ısınıyor ve kutuplardaki buzullar eriyor ve sularda yükseliyor. Suların yükselmesinden en çok etkilenecek ve zarar görecek ülke Maldivlermiş. Çünkü Maldivlerin denizden yüksekliği , ancak 1,5 metreymiş.
Bazı ülkelerin, Avrupa da olduğu gibi toprakları az ama, nüfusları fazla. Kimilerinde de yüzölçümü çok büyük ,ama nüfus çok az. Örneğin Moğolistan da 1,5 km2 ye 4 kişi düşüyorken Hong Kong ‘un bir bölgesinde 1,5 m2 ye düşen insan sayısı 340 bin imiş.
Yapılan araştırmalara göre , ekonomik koşullardan ötürü yurtdışına en fazla vatandaşı giden ülke de , Malta imiş.