YAPAY HAYATA DOĞRU 2

18/10/2022 02:51 510

 

Daha uzun vadede, hangi harikaların tasarlanıp büyütülebileceğini kim bilebilir? İlk bakışta yapay yaşam harika bir şey gibi görünüyor” diyor ve ekliyor, bakalım ''yaratıcı tanrı'' kendi rolünü üslenmemek isteyen insanın kibrine karşı ne yapacak, intikam için kibirlenen insana karşı Nemesis’i gönderecek mi? (Nyx’in kızı Tanrıça Nemesis, her bireye eylemlerinin hak ettiği kaderi vererek, insan ilişkilerinin dengesini ayarlayan gücü temsil eder. O, mütevazı, onaylanmamış liyakati ödüllendirir, suçu cezalandırır, haksızlığa uğramış iyi bir servetin değersizliğini yitirir, gururlu ve aşırı güçsüz olanı küçük düşürür ve yanıltıcı olana karşı bütün kötülükleri ziyaret eder; Böylece, Yunanların tüm medeni yaşamın zorunlu bir koşulu olarak kabul ettiği şeylerin, doğru dengesini koruyarak. Fakat Nemesis, orijinal karakterinde ödüllerin yanı sıra, cezaların dağıtıcısı olsa da, dünya günahlarıyla doluydu, ilk kapasitesinde küçük bir iş bulmuştu ve bu nedenle nihayet sadece intikamcı bir tanrıça olarak kabul edildi.)

Laboratuvar tezgahındaki şişeden, bakalım hangi korkular sızacak? Makale devam ediyor ve son cümle dehşet verici: “Bu tür sorular yersiz değildir ve bu gazete de dahil olmak üzere normalde bilimdeki gelişmeleri coşkuyla benimseyenleri bile duraksatmalıdır. Yeni biyolojik bilim, iyi olduğu kadar büyük zarar verme potansiyeline de sahip. "Yırtıcı hayvan" ve "hastalık", biyolojik kelime dağarcığının "besleme" ve "büyüme" kadar bu işin bir parçasıdır. Ama burada neyin iyi ya da kötü olduğu ayrı bir tartışma konusu. Gerçek şu ki Hayat yaratmak artık tanrıların ayrıcalığı değil!”
Makale devam ediyor: “Daha küçük bir tanrının çocuklarından söz ediyor dergi ve devam ediyor: “Yaşam formlarının bir dizüstü bilgisayarda, rutin olarak tasarlanması biraz zaman alacak. Ama bu gelecek. İnsan Genom Projesi'nin tamamlanmasından bu yana geçen on yıl, onu neredeyse kaçınılmaz kılan iki ilgili gelişmeye tanık oldu. Biri, yaşamın doğal “yazılımını” kodlayan DNA dizilerini analiz etme  hızındaki olağanüstü artış ve maliyetteki düşüş.

Bir zamanlar yıllar alan ve milyonlara mal olan bir şey şimdi günler alıyor ve binlerce kişiye mal oluyor. Veri tabanları, en küçük virüsten en uzun ağaca kadar her şeyin genomlarıyla doluyor. Bu genomlar sentetik biyolojinin ham maddesidir. İlk olarak, biyolojinin atom düzeyine kadar nasıl çalıştığını anlamayı sağlayacaklar. Bu, daha sonra insan tarafından tasarlanmış bir yazılımda modellenebilir, böylece sentetik biyologlar, öngörülebilir bir şekilde çalışacaklarına dair makul bir varsayımla yeni gen takımyıldızlarını bir araya getirebilirler. İkincisi, genom veri tabanları, sentetik bir biyoloğun ihtiyaç duyduğu kısım için baskın yapılabilecek bir depodur. Diğer gelişme ise, daha hızlı ve daha ucuz DNA sentezidir. Bu, DNA analizinin birkaç yıl gerisinde kaldı, ancak aynı yönde ilerliyor gibi görünüyor. Bu, hemen hemen herkesin DNA'yı siparişe göre üretmesinin ve sentetik biyolojiyle uğraşmasının yakında mümkün olacağı anlamına geliyor.” O zaman bile onları endişelendiren bir şey var, ya bu akıllı sistemler, biyolojik formda kontrolden çıkar ve insana karşı harekete geçerse ne olacak? Şunu da tartışmışlar, bilgisayarda virüsler ciddi bir sorun, Hackerler de. Peki akıllı sistemler, irade ve akıl sahibi biyolojik organizmalar ya kontrolden çıkarsa ne olacak?
Bu tehdidin nasıl ele alınacağını bilmek zor. Kısıtlama ve yasaklama refleksi, daha geleneksel biyolojik silah türleri için (mükemmel olmaktan uzak olsa da) işe yaradı. Ancak bunlar devletlerin elindeydi. Bilgisayar virüslerinin her yerde bulunması, teknoloji dağıtıldığında neler olabileceği konusunda insanı endişelendirmiyor değil. Yapay zeka, yapay bilinç derken, sahi insanın bunun neresinde olacak? O kim olacak!.
Sentetik biyolojinin etik bir kontrol sistemi olacak mı, bu nasıl olacak? Patojenler dizüstü bilgisayar tarafından tasarlanabiliyorsa, karşı aşılar da olabilir. Ve "açık kaynak" yazılımının beyaz şapkalı bilgisayar meraklılarının siyah şapkalılara karşı çalışmasına izin vermesi gibi, açık kaynaklı biyoloji de beyaz şapkalı genetikçileri teşvik edecektir. Ama her zaman bir kaza olabilir ve bunun nerede ve nasıl durdurulacağı meçhul.Tehlikenin farkında mısınız…

SON SÖZ: ‘’ YAKIN GELECEKTE,  ÇEVREMİZ BİYOLŞOJİK İNSANLARLA DOLACAK.’’