Vize, yurt dışına seyahat etme planı bulunan kişilerin, gitmek istediği ülkenin talep ediyor olması durumunda ilgili kurumlardan alması gereken izin belgesidir. Vize başvurusu, konsolosluklar ya da aracı kurumlar gibi dış temsilcilikler ya da havalimanı ve sınır kapılarında bulunan gişeler aracılığı ile yapılır.
Öncelikli olarak;
- Düzenli bir iş ve gelire sahip olan kişiler,
- Şirket sahipleri veya ortakları,
- Asgari ücret üzerinde maaş alan kişiler,
- Memur veya kamuda çalışanlar,
- Emekliler,
- Avukatlar, Doktorlar,
Daha kolay vize alabilmektedirler. Her ülkenin vize ücretleri ve istenilen evrakları farklılık gösterebilir. Vize süreleri ülkelere ve istenilen vize statüsüne bağlı olarak değişik sürelerde alınabilinir.
Vize alıp gitmezsen ne olur?
Vize alıp gitmeyen birisi tekrar vize başvurusunda bulunabilmektedir. Ancak aynı ülkeye vize başvurusu yapılacaksa vize başvuru dilekçesinde daha önceki vize süresi içerisinde neden ülkeye giriş çıkış yapılmadığına dair geçerli bilgi bulunması ve destekleyici belge sunulması gerekmektedir.
Vize temel olarak ticari ve turistlik olarak iki şekilde alınır. Bir ülkeye ulaşımınızda ara bir ülkeden geçmek zorundaysanız, geçtiğiniz ülkeden transit vize alma zorunluluğunuz vardır.
Seyahat başlangıç tarihinizden uygun bir süre önce, ortalama 15 gün önce, başvuru yapmanız gerekmektedir. Başkonsolosluğun iş yoğunluğu ve istenen vizenin türüne göre işlem sürelerinde değişiklik olabilir.Bazı durumlarda işlemleriniz daha fazla süre alabilir.
Umuma mahsus pasaport sahibi Türk vatandaşları, toplam 111 ülkeye vizesiz ya da kapıda vize alarak seyahat edebilmektedirler. 147 ülke ise hususi pasaport ve Hizmet Pasaportu sahiplerine vize uygulamazken 9 ülke kapıda vize vermektedir.
Vizenin veya vize muafiyetinin Türkiye'de sağladığı kalış süresi, her 180 günde 90 günü geçemez. Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir.
Uzun süreli Schengen vizesini eğer ilk defa bir Schengen vize başvurusunda bulunuyorsanız almanız biraz zor olacaktır. Turistik amaçlı seyahatlerde uzun süreli vize onayları kolay çıkmazken ticari veya ziyaret amaçlı seyahatler de uzun süreli vize onayları daha kolay çıkabilmektedir.
İngilizce bilmeniz vize alırken işinizi kolaylaştırır tabii ki fakat İngilizce bilmeyenler kesinlikle vize alamaz diye bir durum kesinlikle yok.
Vize başvurusunda talep edilen belgelerin eksiksiz hazırlanması ve sürecin kurallara uygun şekilde yürütülmesi, davetiye ile vize alınmasını kolaylaştırmaktadır.
Vizenin giriş geçerlilik süresi, vize sahibinin vizesi ile ülkeye giriş yapması için geçerli olan zaman aralığıdır. Verildiği makam tarafından belirlenmediği sürece, vize veriliş gününden itibaren geçerli olup, ülkeye giriş geçerlilik tarihinin sona ermiş olduğu tarihte gece 24:00 vizenin bitiş tarihidir.
Bazı başvurularda gün başına bulunması gereken para tutarı önceden ifade edilir. Bu gibi durumlarda kalınacak gün başına hesaplama yapılır ve banka hesabında bulunması sağlanır.
Kısaca konsolosluklara ülkenize geri döneceğinizin garantisini sağladığınız sürece vize sorun olmaz.