Üniversiteye yenilikçi dokunuş 

19/12/2022 03:24 1010

 

 

 Yine bir 8 Mart ve haftasında ‘Dünya kadınlar günü’ için Doğu Akdeniz platformu olarak bir etkinlik yapmak istemiştik. ‘Kadınlar olmazsa’ başlığı altında bir etkinlik yapalım diye fikrimi söyleyince, ihale bana kalmıştı. Programa ‘Kadınlar olmazsa’ adıyla bir tiyatro oyunu yazdım ve sahnelendi. Ama en çok önem verdiğim ‘Adana da ilklerin kadınları’ olarak hazırladığımız bölüm olmuştu.

Adana yine öncü bir kadınla tanıştı…

   Çukurova üniversitemiz var ve rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel Adanalı bir kadın. Rektörümüzle kahvaltılı bir söyleşi yaptık. Adana da ilklerin kadınlarına Sayın Tuncel’i de ekledik.

   Öncü olmak ve birikimlerini geldiği makamda kurumuna taşımak o kadar da kolay bir iş değil. Üstelik ülkemizde değişimlere karşı direnen bir yapı olduğunu bilerek konuşursak, işin zorluğunu daha iyi anlarız. Kolaycı bir yaklaşımla, ezbercilik almış başını gidiyor. İşin kötü tarafı birçok konuda kopyalarken bile, aslından değer kaybetmiş veya eskimiş unsurlar ortaya çıkıyor.

Çukurova üniversitesi bir araştırma üniversitesi…

   Bizler daima şehrimizle bütünleşen bir üniversite bekleriz. Türkiye’mizin her yerinden gelen gençlerimiz eğitim alırken aynı zamanda müthiş bir enerji ile geldikleri şehirlerin kültürünü de şehrimize katarak zenginleştirirler.

Benim merak ettiğim konular vardı ve sayın rektörümüze sordum.

   Dünyanın her yerinde çok önemli görevlerde bulunan bilim insanlarımız var. Bir şekilde ülkelerine hizmet edebilmeleri için neler yapılabileceğini sordum. Çünkü kendisi de Amerika’dan bu amaçla gelmişti. Rektörümüz bu konuda çabalarının olduğunu ve bir bilim adamını üniversitemize kazandırıldığını belirtti.

   Son günlerde ABD basınında haberleri çıkan yeni enerji kaynağı çalışmalarında  ‘füzyon ateşlemesi’ projesinde çalışan Adanalı bir bilim adamımızın olduğunu, bir dost sohbetinde babasından öğrendik. Bu projenin başarılı olduğu ve nükleer santrallerdeki tehlikelerle karşılaşmadan enerji elde edilebileceğinin anlaşıldığı haberleştirilmişti. Daha kim bilir ne değerlerimiz var. Bu değerleri ülkelerine hizmet adına nasıl kazanabiliriz?

   İlimizde bir zamanlar benimde yeniden canlandırılmasında öncü olduğum, Altın koza festivalimiz var. Aynı zamanda yaşadığımız şehir geçmişten günümüze, bir sinema kenti. Sinema dünyasında Adana kökenli çok sayıda insanımız görev yapıyor. Hep üzülürdüm. Neden üniversitemizde bir sinema bölümü yok diye. Rektör hanımdan artık sinema bölümünün faaliyette olduğunu öğrenince sevindim. 

Madem artık sinemacıları yetiştiren bir üniversitemiz var, neden Adana ciddi bir sinema platosuna sahip olmasın diye düşünüyor insan.

   Bu konuda geçmişte benimde katıldığım ciddi toplantılar yapılmıştı. Bu güne kadar sahiplenip sonuçlandıran olmadı. Üniversitemizin öncülüğünde, zaten doğal bir sinema platosu olan şehrimize, öğrencilerin eğitimine de ciddi katkıları olacak bir sinema platosu kazandırabiliriz. Yaşadığımız şehir adına hem de istihdam açısından önemli katkı koyacak bu hayalimi de rektörümüze aktardım.

Tohum bankası konusu…

   Ziraat fakültesi bünyesinde tohumların olduğu bölümde yıllar önce yangın çıkmıştı. Bu bereketli toprakların bir tohum bankası olmalıydı. Aklımda kalmıştı ve rektörümüze sordum. Not alarak araştıracağını söyledi.

   Çukurova üniversitemiz harika bir konumda bir araştırma üniversitesi. Hepimiz üniversitemizden çok şey bekliyoruz. Şehrimizle bütünleşerek katkı vermesini istiyoruz.  Türkiye ve dünya sıralamasında saygın bir yeri olsun ve başarılı öğrencilerin üniversitemizi tercih etmeleri için burslar verilsin istiyoruz. İklim değişikliği konusunu bir öncelik olarak görerek, bu konuda önemli adımları, üniversitemiz atsın istiyoruz. Yenilenebilir enerji konusunda ciddi araştırmalar yaparak, bilhassa güneş kenti olan Adana’yı bu enerjiden yararlanan bir örnek kent olabilmesi adına öncülük yapmasını istiyoruz.

Notlarıma bakınca sayın rektörümüzün istek olarak yazdıklarıma dokunduğu gördüm.

Sanata ve spora özel önem veren, yurt dışı birikimleriyle üniversitemize ve şehrimize yeni dokunuşlar yapmak isteyen ve bu konuda kararlı bir bilim insanı, bu toprağın ilk kadın rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’e başarılar diliyorum.