TOPLUMDA KONUŞMAK VE SUSMAK

26/09/2022 04:43 654

 

Bülbüller içkiye düşkündür..
Buldular mı, bir dolu içerler,ama bu gerçeği bilginler değil, Tarihçi Reşat Ekrem Koçu'nun annesi Zağra'lı Hacı Fatma hanım saptamıştır...
Bunun için de bülbülleri günlerce, Göztepe'deki evinin bahçesinde, dürbünüyle gözetlemiş...
Fatma hanım gözlemlerini şöyle dile getirir: "Bir bülbül ala sabah, sözgelişi bir vişne ağacına gelip konar... Yirmi otuz kadar vişneyi gagasıyla deştikten sonra çekip gider... Akşam, yine gelir... Vişnenin kuş gagasıyla deşilen yerinde meyve suyu mayalanmış, bir likör ya da şarap oluşmuştur... Kuş, akşamın "garipler sersemliği" denilen bu son saatinde, bir iki vişneden kendi elceğiziyle hazırlanmış içkinin ilk yudumlarını içince şöyle bir silkinir, birkaç külhani ıslık öttürür... Kadehler beşi, altıyı buldu mu nağmeler uzar... Ortalık iyice karardığı için küçük esmer kuş, göze görünmez ama sesi ağaçtadır... Belki de içkiyi sürdürmektedir... Artık, tan yeri sökünceye kadar gelsin gazeller, şarkılar, feryatlar…"
Vişne mevsimi bitince dut mevsimi başlar. Ve…Bülbül sesleri biter…
Aslında bülbül, içkisi bittiği için ötmüyordur…
Yani mevsim dut mevsimi olduğu için susmuştur…
Bu yüzden susanlara; “Dut Yemiş Bülbül’’ gibi denir.

Burdan  insan ilişkilerine geçecek olursak;

Konuşma ve Dinleme Adabı için şunları söyleyebiliriz.

Konuşma Adabı :

Birisiyle konuşurken, yüzüne bakarak, göz teması kurarak konuşmak çok önemlidir.
Güzel konuşmanın en önemli ölçülerinden birisi, güzel ahlaka uygun olmasıdır. Eğer buna gereken önemi vermezseniz, diğer her konuda özenli olsanız bile, konuşmanız değer kazanmaz. Konuşmaların saygı sınırları içinde olması da çok önemlidir. Güzel ve anlamlı konuşmanın yolunun samimiyetten geçtiğini unutmayın. Zorlanarak konuşuyormuş gibi bir imaj oluşturmaktan kaçının.

Dinleme Adabı :

Tıpkı konuşurken olduğu gibi dinlerken de, mutlaka muhatabınız ile direkt bağlantı kurun. Karşınızda size yönelik olarak birisi konuşurken gözlerinizi etrafta gezdirmek, ilgili kişiye değil de etrafa bakmak, ilgilenmemek veya ilgisiz görünmeye çalışmak büyük görgüsüzlük ve kabalıktır. Konuşan kişiyi, kendisine bakarak dinleyin.
Asla karşınızdakinin sözünü kesmeyin. Söyleyeceğiniz bir şey o an aklınıza gelse bile, böyle bir kabalığı yapmayın. Konuşmak için mutlaka karşınızdakinin sözünün bitmesini bekleyin.
Dinlerken, karşı tarafı anladığınızı hissettirmeniz çok önemlidir. Aksi halde konuşmacı kendisini yalnız hissedebilir. Anladığınızı, eğer aynı şekilde düşünüyorsanız, karşı tarafın fikirlerini paylaştığınızı bakışınızla, mimiklerinizle belli edebilirsiniz.

Konuşma ve Dinleme Adabı ile İlgili Şunları Söyleyebiliriz:

*Özür dilemek zorunda kalacağın bir sözü söylemeyin!”
*Önce düşünün sonra söyleyin.!
*Söylediklerinizi duyurmak için, hiç kimsenin kolundan tutmayın, çünkü insanlar sizi dinlemeye istekli değillerse, onları tutacağınıza, çenenizi tutmanız daha iyi olur.
* Konuşmanın zamanını bilmeyen, dinlemenin zamanını da bilmez.

*Konuşacağınız konuya hakim değilseniz, konuşmayın.!

*Eksik, yanlış ya da yarım yamalak bilgilerle, asla konuşma yapmayın…

*Konuşma belge gerektiren bir konuşma ise; Mutlaka izleyenlerinize gösterin.!

İletişim Adabı ve Telefon Kullanımı:

Teknoloji ilerledikçe, insanlar doğal olarak, tüm yeniliklere sahip olmayı istiyor. Akıllı telefonlar, hayatımızı oldukça kolaylaştırıyor. İmkanı olan her insan, mutlaka bir akıllı telefona sahip. Tabii ki burada önemli olan, akıllı telefona sahip olmak değil, onu kullanabilme kültürüne sahip olmaktır. Eskiden Telekom’a kayıtlı sabit telefonlar vardı. Şimdi, çok büyük ölçüde, bunların yerini yeni nesil telefonlar aldı. Telefonlarda tıpkı ateş gibi.  Nasıl ki, ateşi kendimizi yakmak ya da mal veya cana zarar versin diye kullanmıyorsak, telefonları da yararlı ve verimli, doğru biçimde kullanmalıyız. BU konu hem güncel oluşu, hem de çok geniş bir kitleyi ilgilendirmesi nedeniyle, ayrı bir yazı konusu olarak, ileriki günlerde, köşemizde yer alacaktır…

SON SÖZ.’’SÖZ GÜMÜŞSE SÜKUT ALTINDIR.’’