İktisat eğitimi almış. İşletme alanındaki yüksek lisansını ABD’de tamamlamış.
İlgi alanı tarımda dünyadaki neredeyse her uygulamayı yerinde görmüş.
24 yıldır profesyonel çiftçilik yapıyor.
Arazilerinde yem bitkisi, endüstriyel tarım ürünleri, narenciye, nektarin yetiştirmiş. Seracılığa ilgi duymuş. Katma değeri yüksek tarım ürünlerinin yetiştirilmesi konusunda bölgeye örnek olmuş.
Sulamadan ilaca, tohumdan gübreye alanının kartelinden pazarını bütün detaylarını
Çok başarılı olmuş süt hayvancılığı çiftliği var. Sütte marka çıkarmayı başarmış. Deneyimlerini paylaşmaktan keyif alıyor.
Ülkesinde tarım ve gıda sektörünün gelişmesi için nereye çağırılsa gidiyor. Zamanın büyük bölümünü Türkiye tarımı güçlensin diye sivil toplum kuruluşlarındaki görevlerinde geçiriyor.
Tarımda çözümünü bulmadığı hiçbir sorunu dile getirmiyor. Ayakları yere basmayan tek önerisi yok. Ekonomi yönetiminden ‘olmayacak’ ya da ‘sistemi aksatacak’ hiçbir talepte bulunmuyor.
Biliyorum tanıyanlar ‘Kim’ diye sormadı bile.
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru’yu anlattım.
Gelişmiş ülkelerde bu vasıftaki bir kişi boş bırakılmaz. Tarım, hayvancılık ve gıda alanında ilgili birimlere danışman, mentor olması sağlanır. Bizde bu insanları icracı yerlerde göremezsiniz. Onlar sesini duyurabilme çabasıyla döner dururlar.
Yılın ilk saatlerinde telefonuma bir mesaj geldi.
Önce Mutlu Doğru’nun yeni yıl mesajı olarak değerlendirdim.
Ayrıntıları mesajı açınca öğrendim.
Adana Çiftçiler Birliği, geçen yıldan beri her yılın son günü bir rapor yayınlıyor. Tarımda yıl nasıl geçti, yeni yıldan ne bekleniyor raporu...
20 madde var. Hiçbir öneri yapılamaz değil.
Dileyen raporun tamamına sanırım www.adanaciftcilerbirligi.com internet adresinden ulaşabilir. Ben yer darlığından kolayca yapılabilecek 3 tespit ve çözüm önerisini yazmak istiyorum.
- Tohum, gübre, ilaç, yem gibi girdilerin maliyetleri çiftçi tam da kullandığı günlerde artıyor. Tarımsal girdi maliyetlerini haftalık takip edecek, nedensiz ve spekülatif artışlar olduğunda rekabet kurulu gibi enstrümanları devreye konulamaz mı?
- Bitkisel üretim miktarımızı ve hayvan varlığımızı doğru tespit edemiyoruz. Bu yüzden doğru projeksiyon belirleyemiyor, karar alamıyoruz. Oysa ekim alanlarımız uydu görüntülerinden kolaylıkla tespit edilebilir. Hayvan varlığımız küpe sayısıyla değil, tarım teşkilatı personelimizin yerinde sayımıyla yapılabilir.
- Gıdada taklit ve hileli ürün hem tüketiciyi hem üreticiyi zor durumda bırakıyor. Halk sağlığını tehdit eden hileli üretim yapanlara para cezaları yetersiz. İşyeri kapatma ve hapis cezaları olmalı.
Emek verilmiş raporun ilgili mercilerce değerlendirilmesini diliyorum.
Adana Çiftçiler Birliği’nin yıllık durum değerlendirmesi ve gelecek yıla dair önerileri içeren raporu her sektörün sivil toplum kuruluşu için örnek olamaz mı?