Spor  ve Egzersiz

15/10/2022 23:26 302

Hemen herkesin bir dönem aklına gelen, birkaç denemenin ardından vazgeçtiği, ancak çoğu sağlık sorunu önlemek için de hayati önem taşıyan spora, yaşamımızda çok büyük bir başlık açmakta fayda var. “SPOR” sözcüğü her ne kadar olumlu hisler çağrıştırsa da, düzenli olarak spor yapmak söz konusu olduğunda tembellik ağır basıyor. Oysaki ruhsal, fiziksel, duygusal gelişim, sağlık ve “iyilik” için düzenli aralıklarla en az 15 dakika spor yapmak gerekiyor. Düzenli olarak spor, egzersiz yapma alışkanlığı çocukluk döneminde edinildiğinde sayısız hastalıktan korunmak, fiziksel gelişimi en üst seviyede yaşamak, yaşam kalitesini artırmak, ömrü uzatmak, tüm yaşam boyunca ruhsal, fiziksel ve duygusal anlamda daha sağlıklı olmak mümkün. Eğer çocukluk çağınızda aileniz ya da büyükleriniz tarafından spora yönlendirilmediyseniz de, üzülmeyin, geç kalmış sayılmazsınız.

Spor yapmak kas ve eklemleri güçlendirdiği ve onlara esneklik kazandırdığı için özellikle sırt, bel, bacak, bel bölgelerinde sıkça yaşanan ağrılar, kramplar önlenmiş olur. Aktif olarak çalışan vücudun pH seviyesi her zaman dengelidir.

Spor yapmak için 10 önemli nedenimiz;

1- Öncelikle enerjimizin artmasına sebep olur, egzersiz sırasında kalp atışları hızlandığından ötürü vücuda daha fazla kan pompalanır, hücrelere giden oksijen artar.

2- Egzersiz yoluyla vücudun Ph seviyesi dengelenir, romatizma, kanser gibi hastalıkların önüne geçilebilir.

3- Spor yapmak ruh halinin iyileşmesine sebep olur, vücudun endorfin salgılamasına sebep olur.

4- Sağlıklı olarak kilo almayı sağlar,kilo almanın yolu da düzenli beslenme ve düzenli egzersizden geçer.

5- Sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi sağlar,düzenli egzersiz metabolizmayı çalıştırır kalori yakmanıza yardımcı olur.

6- Vücut direncinin artmasına sebep olur ilerleyen yaşlarda ki güç kaybının yavaşlamasını sağlar.

7- Vücudun esnekliğini arttırır hareket kabiliyetinin artmasına yardımcı olur.

8- Denge sağlamayı ve konsantrasyonu geliştirir.

9- Toksinlerden arınmamıza sebep olur.

10- Sağlıklı ve daha iyi bir yaşamı mümkün kılar.

Egzersiz Yapmamanın Vücudunuza Etkileri

Çoğu insan, sarhoş araba kullanmanın ve sigara içmenin riskli faaliyetler olduğu konusunda hemfikirdir. Şaşırtıcı olan, hiçbir şey yapmamak, kaslarınızı hareket ettirmemek hayatınızı tehdit eden bir durum olabilir. Egzersiz yapmamak, hatta fiziksel aktivitede bulunmamak doğrulanmış bir erken ölüm risk faktörüdür.

  1. Yapmamak Uyku Bozukluğuna Neden Olur Uykunuzu yeterince alamamak ya da yattığınızda dönüp durmak endişelenecek bir şey gibi görünmeyebilir. Ancak bu sürekli bir hale gelirse, kilo alımı, tip2 diyabet, kalp hastalığı, bağışıklık sisteminin düşmesi, duygu durum bozuklukları gibi pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Yoğun egzersiz, özellikle açık havada yapıldığında, oldukça etkilidir, rahat ve derin bir gece uykusu çekmenize yardımcı olur.

Kalp Hastalıklarına Açık Olursunuz Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite gibi kalp hastalığına neden olan hastalıkların hiçbirine sahip değilseniz bile, hareketsizlik yine de kalp hastalığına yol açabilir.

Egzersiz Yapmamak Kas Kaybına Neden Olur Eğer herhangi bir fiziksel egzersiz yapmazsanız, vücudunuz tembelleşme eğiliminde olur ve gittikçe daha az enerjiye sahip olursunuz. Bu da vücudunuzda bir kas kaybına neden olur. Kas hücrelerinin miktarı önemli ölçüde azaldığında sadece merdivenlerden yukarı çıkarken bile bacaklarınızın yandığını veya nefes darlığı hissedersiniz.

Şeker Bağımlısı Olabilirsiniz Fiziksel olarak aktivitede bulunmadığınızda şeker bağımlısı olma ihtimaliniz çok yüksektir. Vücudumuzun bir yerlerden enerji alması gerekir ve bu nedenle şekere olan talebiniz artar.

Erken Yaşlanmaya Neden Olur Spor yapmak vücuttaki kan dolaşımını hızlandırır. Hareketsiz bir vücut yavaş bir dolaşımı destekler ve dolayısıyla hücrelerinizin kendini yenileme hızı da düşer. Daha güzel ve genç bir yüze sahip olmak spor yapmaktan geçiyor. Çünkü egzersiz vücuttaki hücrelerin yeniden dolaşımını artırır ve böylece pürüzsüz ve sağlıklı bir cilde sahip olursunuz.

Beyinsel Fonksiyonlarınızı Etkiler Vücudun her parçası yaşlanmanın etkilerine maruz kalır ve beyin de bir istisna değildir. Hareketsiz bir yaşam tarzı zamanla beyinsel fonksiyonlarınızı yavaşlatır ve hafıza sorunlarına neden olabilir.

Diz ve Omuz Ağrılarına Neden Olur Dizlerde zonklama, omuzlarda rüzgar çarpmışcasına ağırılar, yaşınızın ilerlemesinden kaynaklanabilir, ancak her yaşta hareketsiz bir yaşam tarzı diz ve omuz ağrılarının tetikleyicisidir.

Depresyona Neden Olabilir Egzersiz, anksiyete bozuklukları ve depresyon için köklü bir ilaçsız tedavi yöntemidir. Ancak hareketsizlik, kişinin depresyon semptomları geliştirmesine sebep olabilir.

Hareketsiz Yaşam Kilo Alımını Destekler Beslenme alışkanlıklarınızın, yaptığınız egzersiz miktarından daha fazla kilo alma veya vermede rol oynadığı bilinen bir gerçektir. Hareketsiz bir yaşam tarzı az enerji harcama anlamına gelmektedir ve kilo almamak kaçınılmazdır.

Sonuç olarak ; faydalarından kısaca bahsettiğimiz spor ve egzersiz yapmanın onlarca faydasından kendimizi mahrum etmeyelim. Getirisi, götürüsünün binlerce katı. Çok yoğunum , kiloluyum , zaman bulamıyorum gibi sıradan bahaneler üretmeyin. Kendinize spor ve egzersiz için bir program uygulayın ve zaman ayırın.