Sofulu çöplüğü kader mi?

10/12/2018 05:32 10463

 

Başlıktaki sorunun cevabını veremeye çalışırsak şayet, hayır kader değil demek isterim… Ancak meslekte çeyrek asrı geride bırakmış biri olarak, geldiğimiz noktada değişen bir şey olmadığıdır.

5 Ocak Gazetesi olarak, artık gelenekselleşen sabah kahvaltısı programında kentin yöneticileriyle buluşmalarımızı Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ile devam ettik. Gazetemiz imtiyaz sahibi Savaş Çokduygulu’nun moderatörlüğünde Mavi Sürmeli Oteli’nde yaptığımız sabah kahvaltısında Haber Merkezi ve dev yazar kadromuz Başkan Uludağ’a aklımızdaki soruları sorduk, sorunları aktardık.

Ben, Başkan Uludağ’a, Sofulu çöplüğünü sordum… Yıllardır kanayan bir yara olan Sofulu çöplüğünün, her dönem siyasilerin gerek seçim malzemesi, gerekse hem siyasilerin hem de çevre örgütlerince yönetimi eleştiren konu olmuştur. Yıllar önce vatandaşın yaptığı eylemler hatırlıyorum da….

Neyse biz gelelim Sofulu çöplüğüne… Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yıllar önce yabancı bir firmaya kiraya verilen Sofulu çöplüğünde, imha edilen çöplerden elektrik enerjisi elde ediliyor. Firma söz konusu üretimi sağlarken, çöp kokusunun çevreyi rahatsız etmemesi amacıyla bazı önlemler alıyor. Ancak alınan önlemlere rağmen çöplükten yükselen pis koku çevrede yaşayan insanlar için yetiyor da artıyor bile.

Bünyesince iki üniversite barındıran Sarıçam’da böylesine bir çöplüğün bulunmasına izin vermek, hangi akla hizmettir anlamak mümkün değil. Çünkü Sofulu ile ilgili bölgede çok fazla bilgi kirliliği bulunuyor.

Biraz araştırma yaptım, şöyle ki; Çöplüğü 2041 yılına kadar kiralayan firma yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamalarda tesisin buradan kaldırılmasının mümkün olmadığını söylüyor. Ama Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ ise, konunun tam aksini söylüyor, Bakın Başkan Sofulu çöplüğü konusunda neler söylüyor: “Sarıçam’ın avantajlarını sayarken dezavantajı olan katı atık çöplüğünü kaldırmak en büyük hayalim. Büyükşehir belediyemizle ortaklaşa çalışıyoruz. Bunu önümüzdeki zamanda dezavantaja çevireceğiz. Bu benim gelecekteki en büyük hayalim.. 1048 dönüm arazi. Hemen Bilim Teknoloji Üniversitesi’nin karşısında. Büyükşehir ile birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem kaldırıldığını inşallah göreceğiz. 2041 yılına kadar sözleşmesi var. İşletmeci firmayla anlaşıp başka yere kaldırılması görüşüldü... Ora kalktığında bu alan yeşil alan kafeler ve sosyal donatı alanları haline gelir. Öğrenci kenti olacak derken buranın da kaldırılacağı konusu olacak. Bu öğrenciler burada yaşamaya başladığında, ilçemize yapacağı katkı büyük olacak. Asıl öğrenci kenti o zaman olacak. Sadece Çukurova Üniversitesinde54 bin öğrenci bulunuyor. Bu nedenle 2 üniversitenin yapacağı katkı, büyük olacak. Orası öğrencilerin çekim alanı haline gelecek. Yeşil alanve Kültür şehri ve öğrenci kenti olacak”

Evet, yaklaşık iki saat süren beyin fırtınasında başkan Bilal Uludağ’a yönelttiğimiz birçok sorunun cevabını ben ve diğer arkadaşlarım sütunlarına taşıdı. Umarım, yılların kanayan yarası Sofulu çöplüğü, kalkarda çöplüğün yeri yeşil alan olarak değerlendirilerek bu kentin oksijen yuvası olur.