Geçen haftaki yazımda davetini yaptığım gibi 16-20 Ocak 2023 tarihinde sergimiz olmuştur. Sergimizin adı "Ayşegül- Halil ALTIPARMAK Uğraşı (Hobi) ve Türk El Sanatları Sergisi"dir.
16 Ocak saat 14'de Çukurova Gazeteciler Cemiyeti başkanımız Cafer ESENDEMİR tarafından açılan sergimize gösterilen ilginin fazlalığı bizi hem sevindirdi hem de çok şaşırttı. Bu arada Cemiyet Başkanımıza teşekkürlerimizi iletmeliyiz. Çünkü, o kadar yoğunluğu arasında beni kırmayıp gelmesi bizi mutlu emiştir. Ayrıca, açılışımızda hazır bulunan ve bizi yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza da teşekkürlerimizi iletiyoruz.
400'den fazla ürünün sergilendiği sergimizde ürün sayısının çokluğu yanında ürün çeşitliliği de son derece ilgi çekmiştir. Sabah 9:30'da başlayıp akşam 6:00'a kadar süren sergimizde gerçekten oturup biraz dinlenecek zaman bulamadık desem doğruyu söylemiş olurum. Ziyaretçilerin, sadece tanıdık insanlar değil onlardan çok daha fazla tanımadıklarımızdan oluşması son derece etkileyici idi. Adanamızın bu kadar sanatsever olması bizleri fazlasıyla sevindirmiştir. Özellikle, ziyarete gelenlerin bir çoğunun bir takım sanatsal faaliyetler içerisinde olması daha sevindirici olmuştur.
Türk El sanatları deyince elbette, Türk Milleti'nin insanlığa en büyük El Sanatı hediyesi olan Ebru Sanatını anmadan geçemeyiz. İşte bu noktada sergimizdeki Ebru çalışmalarının insanımız tarafından ne kadar ilgi gördüğünü fark ettik. Bu konuda insanımızı daha fazla bilgilendirmek, bir takım çalışmalar yapmak gerektiğini gözlemlemiş bulunmaktayız. İlgili kurumların bu konuya katkıları mutlaka şarttır. Yeri gelmişken söylemeliyim ki: Ebru çalışmalarımızı sağlayan ve sanatçılığı tartışılmaz Tülin Kayhan (Altıparmak) hocamıza teşekkür etmeden geçemeyiz. Ayrıca Minyatür sanatında Merih hocamıza, Eşimin gittiği Ahşap Boyamada Nihayet hocaya, Dikişte Necla ve Serap hocalara teşekkürü borç biliyoruz.
Sergimizde ürün satışı yapmamamız ve bu kararımızı gerek asılan afişlerde ve gerekse gönderdiğimiz davetiyelerde vurgulayarak belirtmemizin biraz şaşkınlık yarattığının farkındayız. Ancak, sergi sonunda bile eşimle yaptığımız değerlendirmelerde bu kararımızın doğru oluğunu rahatça söyleyebiliriz. Bunun çeşitli nedenleri var doğal olarak. Bu nedenlerin hepsini burada yazmak mümkün değildir. Ancak, bazı ziyaretçilerimizden aldığımız görüşlerden bu nedenlerden birinin haklı olduğunu söyleyebilirim. "Buraya gelirken bu kararınızı sorguladık, ancak gelince gördük kü haklısınız, bu ürünlere nasıl değer biçilebilir ki...".
Ziyaretçilerin görüşünden bahsetmişken, şunu da belirtmeliyim: Beş gün boyunca gelen o kadar yoğun ziyaretçi içerisinde memnuniyetini, şaşkınlığını, takdirini, mutluluğunu belirtmeyen hemen hemen hiç kimse olmadı. 10 yıldan fazla karı-koca emek verdiğimiz çalışmalarımızın bu kadar takdir edilmesi bizim için tarihî bir övünç kaynağı olmuştur.
Milliyetçi, toplumcu bir görüş doğrultusunda yaşayan bir aile olarak elbette çalışmalarımızın içeriğinde toplumsal ve millî bir takım unsurlar da olacaktır. Bunlardan gözle görülür olanları zaten serginin adında vardır: Nedir bunlar? 1- Hobi kelimesini kullanmak doğru değildir, yerine UĞRAŞI kelimesini kullanmak çok daha güzel, çok daha anlaşılır ve çok daha doğrudur. 2- Türkler El Sanatlarında insanlığa en büyük hizmeti vermiş ve Ebru sanatını yaratmıştır. 3- Üretmek, üretmek ve üretmek. 4- Aile içi uyum toplumsal devamlılığın ön şartıdır. 5- Ev içi atık sadece atmak için değildir, değerlendirilebilir.
Sanat çalışmaları ile ilgili olarak Büyük ATATÜRK 10. Yıl Nutku'nda şu muhteşem sözleri söylemiştir:
"Yüksek bir insan cemiyeti(topluluğu) olan Türk Milleti'nin tarihî bir vasfı da, güzel sanatları sevmek ve onda yükselmektir."
Son olarak; bize 75. Yıl Sanat Galerisi'ni açan Büyükşehir Belediyesi'ne ve Galeri'de 6 gün boyunca güleryüzleri ile hizmet eden tüm personele teşekkürlerimizi iletiyoruz.