SABİHA GÖKÇEN VE AFET İNAN

Atatürk’ü iki defa görme şansım oldu. İlkinde Ankara hipodrumunda Afkan kralı emanullah hanla beraber. İkincisi babamın kaymakamı olduğu Bursa yenişehirinde evimizin tam karşısındaki sağlık ocağını açmaya geldiği zaman.

Bizim kuşak Kemalist ilkelerle büyüdü ve ona layık bir gençlik olduk. Onunla kimsenin yapamadığı devrimlerle gurur duyduk.

Sabiha gökçen ve afet inan Atatürkün sekiz manevi kızlarından. Çok farklı ve önemli kişiler

Sabiha gökçen 1913 Bursa doğumlu. Eğitimi İstanbuldaki Amarikan koleji sonra da yutdışında havacılık.

Kendisi dünyanın ilk savaş kadın pilotu.

Göz bankası yönetim kurulundaidik imizde. Geceleri toplantıdan sonra kendisini kızılaydaki ulus sinaması yanındaki evine bırakırdım.

Son derce nazik kibar bir hanfendiydi. Atatürk’ün emri ile tek başına balkan ülkelerini uçağı ile ziyaret edişini ve Dersim isyanındaki yaptıklarını anlatırken gözleri dolardı.

İstanbul Anadolu yakasındaki uluslar arası havaalanına isminin verilmesi çok yerinde ve üstelik bunu sağlığında görebilen nadir bahtiyarlardan biri de o. 2001 yılında havaalanı açıldıktan sonra vefat eden bu değerli insanımız nurlar içinde yatsın.

Afet inan 1908 de Seleniğin bir kasabasası olan Doyran da doğmuştur daha sonra Türkiyeye göçmüştür. Atatürk onu 1934 yılında İzmirde bir okul öğretmeni olarak görmüş ve çok beğenmiş. Bir seneliğine Fıransızca öğrenmesi için Fransaya göndermiş ve sonra da yanından hiç ayırmamıştır.

Ona Türk kadınını yüceltici konfernslar verdirmiş ve tarih kurumuna sokmuştur.

Kendisini ilk görmem ellili yıllarda cebeci seymen sokaktaki evlerimizde . Bitişiğimizdeki evde halamın kocası Demokrat parti Adalet bakanlarından halamın eşi Osman şevki çiçekdağındı. Bir Pazar günü bahçede onların avukatları olan Atıf menderlioğlu ile birlikte bahçede gördüm.

Sonraki görüşüm 70’li yıllarda Erzurumda. Ünlü siyaset tarihçisi Fahirarmoğlunun da yer aldığı değerli konuşmacılar Erzurum kongresi nedeni ile güzel konuşmalar yaptılar. Afet inan da bunlaran biri idi.

Kendisini ünüversitede misafir kaldığı lojmanına ben götürmüştüm.

Sabiha gökçen gibi onun adına bir kütüphane, bir dershane ve bir kurum var mı doğrusu bilmiyorum. Olsa iyi olur.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Gülhan Slem - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak 5 Ocak Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan 5 Ocak Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler 5 Ocak Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı 5 Ocak Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.