Eskiden böyle şeyler yoktu.
Anne uzatılan mikrofona, ‘Çocuğum altındaki bezi değiştirecek paramız yok’ diye ağlanıyor.
Yahu eskiden çocuk bezi mi vardı ?
Çoğumuz çocukluğunda böyle şeyleri poposunda taşımadı.
Belendiğimizde kıçımızda büyüklerimizin eski giysileri vardı.
Acetleri dışarı çıkmasın diye naylona sarılmadık mı ?
Çocuk bezi veya bebek bezi bir iç çamaşırı, giysi ya da dış çevre türüdür. Kullanıcının tuvalet dışına kirlenmesini önlemek için atık ürünlerini emerek veya içererek dışkılama veya idrar yapmalarını sağlar.
Çocuk bezleri bez veya sentetik tek kullanımlık malzemelerden yapılmıştır. Bez bebek bezleri pamuk, kenevir, bambu, mikrofiber ve hatta PLA veya PU gibi plastik liflerden meydana gelir ve birçok kez yıkanıp tekrar kullanılabilir.
Henüz 15-16 yüzyıllarda bezlere benzer şekilde kâğıt, kumaş, pamuk gibi malzemeler kullanılırdı. 19. yüzyılda modern bebek bezi şekillenmeye başlamış ve dünyanın birçok yerinde anneler pamuklu malzeme kullanmıştır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bez bebek bezleri ilk olarak 1887'de Maria Allen tarafından seri olarak üretildi. İngiltere'de, bebek bezleri genellikle yumuşak muslin'den yapılmış bir iç astar ile havlu havludan yapılmıştır.
1950'lerde, Johnson and Johnson, Kendall, Parke-Davis, Playtex ve Molnlycke gibi şirketler tek kullanımlık bebek bezi pazarına girdi ve 1956'da Procter & Gamble tek kullanımlık bebek bezlerini araştırmaya başladı. Victor Mills, William Dehaas (şirket için çalışan her iki adam) da dahil olmak üzere proje grubuyla birlikte "Prima" markalı bezi icat etti. Pampers ismi 1959'da kavramsallaştırılsa da, çocuk bezlerinin kendisi 1961 yılına kadar piyasaya sürülmedi. Pampers şimdi Procter & Gamble'da yıllık gelirinde 10 milyar dolardan fazla paya sahiptir.
Önümüzdeki birkaç on yıl boyunca, tek kullanımlık bebek bezi endüstrisi hızla yükseldi. Sonuç olarak Procter & Gamble'in Pampers markası ile Kimberly-Clark'ın Huggies markası arasındaki rekabet daha düşük fiyatlara ve bebek bezi tasarımında ciddi değişikliklere neden oldu. Bebek bezinin oturmasını ve tutulmasını iyileştirmek için çift köşebentlerin kullanılması gibi çeşitli iyileştirmeler yapılmıştır.
***
Sizi bilmem ama benim çocukluğumda popomda lastikli don bulunmadığını rahmetli anacığım çok anlatmıştı.
Şimdi öyle mi ? Her bebenin kıçında mevcut.
Hatta demelerimiz arasında da vardır.
-Mıştı Cafer bez getir. Amerikan malı tez getir.
Boşuna dememişler. Biliyorlarmış da ondan demişler.
Beni bu olay aldı götürdü.
Ekmekçi konuştu, Silivri’ye tıkıldı.
Çocukluğunda demek ki, poposunda bez kullanmamış.
Kayserispor’un eski başkanı Üveyiz Molo..
Bize de mi lo lo ? Yemezler !
***
Benim aklım ermez. Küçükken, çamaşır suyu üzerinden atladığım için, eser kalmış bende.
Sanırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da çarpılmışlardan !
Üniversiteli bayanlara ‘Hijen’ pet dağıtıyormuş.
Sana mı kaldı, böyle günleri düşünmek.
Eski Yunan'da kadınlar, pamukları yuvarlayarak top haline getirdikleri iplikleri, Romalılar balmumlanmış ve yağlanmış ince yün tamponları kullanmışlar.
Eski Mısır'da ise, fil ya da timsah gübresini saran papirüsü tercih etmişler.
Kızılderili kadınlar kuşaklarını, kanı emmesi için temizlenmiş, ince ince doğranmış yosun, mısır yaprakları, hayvan derisi ya da ağaç kabuklarıyla doldurmuşlar.
Asyalı kadınlar bugün bile, pirinç kağıdından yapılma tamponlar ve havlular bulunduğu halde, emici süngerler kullanır. Eskimo kadınları kar tavşanı postuna başvururken, diğer coğrafyalarda birçok kadın, eskiden olduğu gibi büyük yaprakları kullanıyor.
Kadın milli takımımız bile ped markasını formalarına yazmışlar.
Formana takmana ses çıkaran yok. Beleş dağıtıma engel !
Yahu, ucuz ekmek dağıtmana bir şey dediğimiz yok.
Deve hörgücü gibi olmuşuz, her şey tamam, bir fıstığı yeşil mi kaldı.
İlahi Ekrem bey !