Nancy Pelosi Kimdir? Önce Pelosi’yi tanıyalı
Nancy Pelosi, 26 Mart 1940 tarihinde dünyaya geldi. 2007 yılına kadar Temsilciler Meclisi'nde azınlıkta bulunan, Demokratların liderliğini yürütmekte olan Pelosi, 2006 yılı Kasım ayında yapılan ara seçimlerde, Demokratik Parti'nin Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu ele geçirmesi sonucu, Meclis oturumuyla yapılan oylamayı kazanarak, ABD tarihinde bu göreve seçilen ilk kadın olmuştur.
4 Ocak 2007 - 5 Ocak 2011 tarihleri arasında Meclis Başkanlığı görevini yürütmüş olan Pelosi, ABD tarihinde devlet kademelerinde en üst düzeye ulaşmış kadındır. Şimdiye kadar Meclis başkanı görevine seçilen ilk Kaliforniyalı ve ilk İtalyan kökenli Amerikalı olma ayrıcalıklarını da elinde tutmaktadır.
“ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, bugün Ermenistan'daki sözde soykırım anıtı önünde göz yaşı döktü. Çoğu insan bunu Oscarlık performans olarak görüyor, ama Pelosi rol yapmıyordu. Gerçekten çok üzgündü. Çünkü bunun çok esaslı bir gerekçesi vardı:
Gelin anlatalım!
Öncelikle şunu söylemek gerekiyor. Pelosi, sıradan bir vitrin siyasetçisi değil. ABD politikası için oldukça önemli biri. Trump'ın başkanlık döneminde ona meydan okuyabilen nadir kişilerdendi. Sadece Tayvan ziyareti bile onun önemini ortaya koyuyor.
Birileri "ABD neree, Ermenistan neree diyebilir... ABD'li siyasetçi, neden duygusal bağ kurup üzüntü hissetsin, ülkesinin çıkarları gereği yalandan ağlayıp kamuoyu önünde algı yaratıyordur" diyebilir. Normal şartlarda ben de öyle düşünürdüm. Ama arka planda çok başka tarihsel gerçekler var.
ABD siyaseti ile Ermeniler arasındaki bağ çıkarların çok ötesinde duygusaldır. Çünkü arada sarsılmaz bir "inanç" bağı vardır.
Bu bağı bilmek için 1800'lere gitmek gerekiyor… Boston'a...
Son vereceğimiz bilgiyi, şimdi verelim. Çoğumuz Amerikan-Türk ilişkilerinin 1945'ten sonra başladığını bilir. Büyük bir yanılgıdır.
Sıkı durun: 1914 yılında, Osmanlı toprakları içerisinde, tam 426 Amerikan MİSYONER okulunda 25 bin ÖĞRENCİ eğitim görüyordu…
Osmanlı'da yüzlerce Amerikan misyoner okulu...
Binlerce öğrenci...
Eğitim veren yüzlerce Amerikan misyoneri...
Pahalı binalar, lüks eğitim materyalleri...
Bunun nasıl olduğunu bilmezsek, Osmanlı'nın nasıl çöktüğünü tam olarak anlayamayız…
Ve Ermeni tehcirini de...
Hikaye 1820 yılında başlıyor. Boston merkezli American Board of Commissioners for Foreign Missions teşkilatı, Pliny Fisk ve Levi Parsons isimli iki misyonerle, Osmanlı topraklarında faaliyete girişiyor.
Bu çalışmalarda, Mısır, Lübnan ve pek çok Ortadoğu bölgesi inceleniyor…
İlerleyen yıllarda, BOARD teşkilatı, Osmanlı'nın pek çok bölgesinin İngiliz ve Fransız misyoner okulları tarafından sarıldığını fark ediyor. Haliyle el değmemiş yeni bir bölge ve yeni bir toplum bulmak için arayışa giriyorlar. Ve buluyorlar;
Gregoryen Ermeni toplumu!
Ermenilere yönelik ilk ciddi teşkilatlanma William Goodell tarafından, 1831'de başlıyor. İncil, Ermenice ‘ye çevriliyor.
Buraya dikkat etmek lazım. BOARD teşkilatı kendi dini inancını, kendi dilinde sunmuyor. Toplumun dilinde sunuyor ki başarılı olsun. (Birileri anlıyor mudur.!)
BOARD teşkilatı, daha sonra bulduğu hemen her Ermeni, yerleşim yerinde teşkilatlanıyor… Hatta hızlarını alamayıp Nesturiler, Süryaniler, Yezidiler, Keldaniler ve Yakubiler ‘in de bulunduğu bölgelere yayılıp, misyoner teşkilatlarını "okullar" aracılığıyla kuruyorlar…
Kurulan okullar, son derece güzel binalardan, lüks eğitim materyallerinden oluşuyor. Osmanlı hükümetini ürkütmemek için, sadece Ermeni ve bazı etnik kimliklere yönelik faaliyet güdülüyor.
Yarın devam edeceğiz…