Mevcut Adana’nın nesinden şikayetçiyiz?
Göçle gelenlerin oluşturduğu altyapısız gecekondu mahallelerinden…
Kuzeyinde modern diye oluşturulan ancak çok katlı, otoparksız, dar ana yollara, meydansız, yeşilsiz, çirkin yapılaşmasından…
Potansiyelini hiç yansıtmayan sanayileşmesinden…
Yaşayanlar arasında gelir dağılımı uçurumundan…
Trafiğinin keşmekeşliğinden…
Türkiye’nin en yüksek oranda yaşadığı işsizliğinden…
Spordan sanata geri kalmışlığından…
Bütün bu şikayetlerimiz sona ersin, Adana’nın arzu ettiğimiz bir yüzü olsun istiyoruz.
Sanırım bu yüze Sarıçam’la ulaşacağız.
5 Ocak’ın geleneksel kahvaltı sofrasında ağırladığımız Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ’ı dinlerken bunu düşündüm.
Sarıçam, Adana’nın yeni doğan merkez ilçesi…
Hukuk bilen, acemilik dönemi geride kalmış bir Belediye Başkanı var.
O yüzden ümitliyiz.
Uludağ, Kuzey Adana’da yapılan şehirleşme hatalarını biliyor. O yüzden şehrin imarında profesyonel planlamacılarla çalışıyor.
İlçesi için güçlü ekonominin ne kadar önemli olduğunun da farkında. O yüzden iş dünyasına yaklaşan adımlar atıyor. Sarıçam Belediyesi Sosyal Yardım İşleri bünyesinde oluşturduğu ‘Sarıçam İstihdam Merkezi (SİMER) ile ilçesinde iş arayanlarla işletmeler arasında köprü oluyor. SİMER’in bugüne kadar binlerce işsizin işletmelere yerleştirilmesi bunun somut örneği.
Başkan Uludağ, sadece SİMER’le değil ilçesinin Adana’nın en gözde sanayi merkezi olması için de somut, önemli çalışmalara imza atıyor. Adana Gıda İhtisas OSB’nin kuruluş çalışmalarında Sarıçam Belediyesi müteşebbis heyette yer alarak katkı sağlıyor. Gıda sektöründe katma değeri yüksek üretim yapacak şirketlerin yer alabileceği OSB faaliyete geçmek için gün sayıyor. Diğer taraftan mahrukatçılar başka olmak üzere farklı sektörlerin derli toplu modern alanda üretim yapmaları için ciddi çalışmaları var.
Çukurova Üniversitesi ve Adana Alparslan Türkeş Bilim Teknoloji Üniversitesi’nin bulunduğu Sarıçam, bu değerden de yararlanmayı arzu ediyor. Başkan Uludağ, her iki devlet üniversitesinin 50 bini aşan popülasyonunun ilçesine sadece ekonomik olarak değil, sosyokültürel olarak da değer katacağının farkında. O yüzden gelişim planlarında bu gerçeği de göz önünde bulunduruyor.
Adana’nın bugüne kadar değerlendiremediği Seyhan Gölü de Başkan Uludağ’ın gündeminde. Geçtiğimiz aylarda Sarıçam Belediyesi’nin Kano Milli Takımı Adana seçmelerine sponsor olması ve sonucunda sağlanan tanıtım başarısı hayli ilgi çekici. Uludağ, yapacakları yatırımlarla su sporlarında Adana’yı bir merkez haline getirebileceklerinin sinyalini verdi.
Bütün bu çabalar akılcı yerel yöneticiliğin emareleri…
Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, aylık yaklaşık 3 milyon TL personel giderlerinin bulunduğunu söyledi.
Türkiye’de birçok belediye personel giderlerini karşılamakta zorlanıyor. Buna odaklanınca da büyük projeler ortaya konulamıyor.
Uludağ, bu gidere kaynak yaratmaya çalıştıklarını bu çerçevede 20 MW’lık Güneş Enerji Santrali kurarak para kazanacaklarını söyledi.
Başkan Uludağ’ın yaptıkları ve yapmak istedikleri arzu ettiğimiz, özlediğimiz Adana’yı beraberinde getirir mi?
Ben bu soruya tereddütsüz ‘Evet’ diyorum.
Bir önemli projeyi de kendisine ben önermek istiyorum.
Tabi, Sarıçam'da açılacak Starbucs'ta kahve ısmarlarsa…