KADINLARA OLAN NEFRETİ YÜZÜNDEN EVLAT SAHİBİ OLMADI
Tarihçiler, III. Osman’ın kadınlara katlamamasının nedenini hapis kaldığı uzun yıllar boyunca sadece hizmetli kadınlarla muhatap olabildiği için bunun psikolojik bir nefret duygusu oluşturmuş olabileceğini düşünmektedirler. III. Osman’ın muhatap olduğu ve zaman geçirdiği sadece 4 cariyesi vardı. Bunlar; Baş Kadın Efendi Leyla Hatun, Ferhunde Emine Hatun, Zevki Hatun ve adı kaynaklarda geçmeyen bir cariyesi daha bulunmaktadır. Padişah sadece bu 4 kadınla alakadar olur, diğer kadınları görmek bile istemezdi. Nitekim bu nedenle III. Osman’ın hiç çocuğu olmamıştır.
***
LAKABI ‘UĞURSUZ PADİŞAH’A ÇIKTI…
Kadınlara karşı uyguladığı yasaklarla halkın tepkisini çeken III. Osman, bunlardan öte biraz da şanssız bir padişahtı. Hüküm sürdüğü 3 yıl boyunca İstanbul’da 2 orta çaplı deprem ve bir sel felaketi yaşanmış, şiddetli soğuklardan ötürü 1755 yılında Haliç donmuş, ayrıca İstanbul’un yarısından fazlasını kül eden 4 büyük şehir yangını gerçekleşmiştir. Padişah halkın zararını karşılamak için büyük gayret gösterip hazineden yardım sağlasa da, İstanbul ahalisi bu felaketlerin sebebi olarak Sultan III. Osman’ı görmüştü. Hatta bu sebeple halk ağzında lakabı ‘Uğursuz Padişah’a çıktı.
KENDİSİNİ ‘EDİRNELİ OSMAN AĞA’ OLARAK TANITIRDI
Tahtta kaldığı süre boyunca dış siyasette durgun bir zaman yaşanmış ve her hangi bir savaş patlak vermemiştir. Bunu fırsat bilen III. Osman, onca yıllık hapis hayatından sonra kısa da olsa rahat bir padişahlık dönemi geçirdi. Sultanın günlük faaliyetlerinin yazıldığı rüzname de, padişah olduktan sonra neredeyse her gün tebdili kıyafetle dışarıya çıktığı, kahvehanelere gidip kahve içtiği, askerler arasında düzenlenen ok atma, tüfekle hedef vurma gibi oyunları izlediği, çarşı esnafından kuru yemiş ve meyve gibi yiyecekler satın alarak sıradan bir insan gibi sokaklarda vakit geçirmekten keyif aldığı belirtilmiştir. Hatta III. Osman, dışarıda o kadar fazla zaman geçiriyordu ki, çarşıdaki pek çok esnafla ve insanla tanış vaziyetine gelmişti. Bizzat Osmanlı Vak’anüvislerinde sultanın kimliğini gizlemek için dışarıda kendisini Edirneli Osman Ağa olarak tanıttığı yazılmıştır. Fakat III. Osman’ın uzun süredir hasret kaldığı bu özgür günleri pek uzun sürmedi.
***
58 YILDA SADECE 3 YIL HAYATINI YAŞAYABİLDİ…
Tahtta çıktıktan yaklaşık 3 yıl sonra sultanda şirpençe hastalığı göründü. Önce tebdili kıyafetle dışarı çıkamaz hale geldi, sonra da Cuma Selamlıklarına bile gidemedi. En sonunda da 30 Ekim 1757 tarihinde 58 yaşında hayatını kaybetti. Sultan III. Osman, bu dünyada belki 58 yıl nefes aldı, ama bunun sadece 3 yılında yaşadı.
KAYNAK: https://www.instagram.com/cavitpancar/