Onlar da çocuk oldu-1

01/02/2023 02:22 372

 

Araştırmalara göre; çocukluk dönemi, bir insanın en önemli dönemidir. Bu dönem, büyüme ve gelişimin en hızlı olduğu yaşlardır. Erken yaşlarda yaşanan her olay, kişinin hayatı boyunca etkili olur. Zekânız, algınız, kişiliğiniz ve sosyal davranışlarınız bu dönemde epey şekil vericidir, diyor uzmanlar.

Ya siz; nasıl bir çocukluk geçirdiniz? İstediğiniz her şeye sahip miydiniz? Daha doğru bir soruyla; istediğiniz gibi bir çocukluk yaşabildiniz mi? İstediği gibi çocukluk yaşayan birey sayısı ülkemizde çok nadirdir. Çocuk işçiliğinden çocuk dilencilere kadar, hatta ne kadar iğrenç olsa da maalesef istismara uğrayan onca çocuk varken!

Şahsen ben tam olmasa da, istediğim gibi bir çocukluk geçirdim diyebilirim. En azından, ‘Sokağa çıkan son çocuklar’danım. Tabii ortaokul çağlarından itibaren çalışmak zorunda kalmasaydım, daha iyi olurdu. Ama neyse…

Bazen iyi ki böyle olmuş diyorum; çünkü hayata erken atılmanın faydalarını da görmüş oldum. Özellikle zamane çocuklar, pek bir uyuşuk ve armut piş ağzıma düş hesabı yaşıyorlar. O yüzdendir ki ne bir iş, ne de bir meslek sahibi olamıyorlar.

Neyse gelelim asıl konumuza…

Tarihe iz bırakan kişiler nasıl bir çocukluk dönemi geçirdi? İşte sizler için yine merak ettim ve araştırdım. Buyurunuz…

***

İLK OLARAK; MUSTFA KEMAL ATATÜRK

Mustafa Kemal’in eğitim hayatını birçoğunuzun bildiğini farz ederek üstünde durmayacağım.

Ali Rıza Efendi ve Zübeyde Hanım’ın Mustafa Kemal’den önce 3 çocuğu hayatını kaybetmişti. Bu yüzden aile tarafından Mustafa Kemal’e ayrı bir ilgi gösterilirdi. Annesi Zübeyde Hanım, oldukça anaç, babası Ali Rıza Efendi ise epey bilinçli biriydi. Mustafa Kemal, babasının ölümünden sonra dayısının yanına giderek köy hayatına atıldı. Burada çocukluğunu doya, doya yaşayan Mustafa Kemal, birçok hayvan besledi. Dayısı ona atış talimleri yaptırır, cesaretlenmesi için gayret gösterirdi. Mustafa Kemal, eğitim hayatı için Selanik’e döndüğünde ise gönlünde askeri okul yatmaktaydı. Annesinin karşı çıkmalarına cevaben, evde ordu marşları söyleyerek geziyordu. Annesini ikna ettikten sonra ise askeri okula giren Mustafa Kemal, artık tamamen kendini geliştirmeye başladı. Kitaplar okuyor, resimler çiziyordu. Daha çocukluk yaşlarında ciddi bir yapıya bürünen Mustafa Kemal, artık toplumsal olaylara daha duyarlı biriydi. Ara, ara Zübeyde Hanım’ın arkadaşları eve misafirliğe gelirdi ve kocalarından çektikleri dertleri anlatırdı. Sohbetlere kulak misafiri olan Mustafa Kemal, kadınların bu çilesine ve kadın haklarına hassasiyetle yaklaşmayı bu şekilde öğrendi. Öğrencilik yıllarında gazeteler çıkardı, şiirler yazdı, politikayla ilgilendi. Bu ve bunun gibi birçok olay, onun kişilik yapısını çoktan oluşturmuştu bile.

PEKİ, CENGİZ HAN NASIL BİR ÇOCUKLUK GEÇİRDİ?

Henüz Cengiz Han adını almadan önce adı sadece Temuçin’di. Temuçin, çocuk yaştayken babası tarafından sıkı bir askeri eğitim aldı. Bunun yanında babası onu zorlu şartlara alıştırmak için birkaç gün at üzerinde durmaya mecbur bırakıyor, kimi zaman ise yemek vermiyordu. Amaç,; onu yoksulluğa ve zor şartlara alıştırmaktı. Bunun yanında çocuk haliyle hayvan bile avlıyordu. Bir gün avladığı balıklar üvey kardeşi tarafından çalındı ve Temuçin buna çok öfkelendi. Öfkesini kontrol edemedi ve bu yüzden üvey kardeşini öldürdü. Evet, Temuçin’in çocuk yaşta elleri kana bulanmıştı. Anlaşılan o ki, intikam hissi onun çocukluğunda da mevcuttu. Bir gün kabile reisi olan babası Tatarlar tarafından zehirlenerek ölünce, Temuçin daha 13 yaşındayken kabilenin başına geçti. Ancak yaşının küçük olması nedeniyle kendi halkı onu ciddiye almadı. Bu yüzden Tarbutay adında bir kabile reisi Temuçin’in kabilesini kendi bayrağı altında birleştirdi ve Temuçin’i esir aldı. Temuçin’in boynuna Kayn adı verilen tahta bir boyunduruk takıldı. Küçük Cengiz Han, bir çadırın içinde aylarca esir tutuldu. Bir gece başında bekleyen muhafızın başına boynundaki kayn ile vurdu ve kaçmayı başardı. İşte bu kaçıştan sonra yıllarca mücadele verecek ve dünyanın gelmiş geçmiş en büyük hükümdarlarından biri olacaktı.

KAYNAK: www.instagram.com/bilgiotagiyoutube