Motivasyon, son derece karmaşık ve çok yönlü bir konudur. İnsanların, hayatları boyunca başarmak için uğraştığı birçok zorlu aşama vardır. Bu aşamalar insanların karşısına hiç beklenmedik anlarda çıkabilir. Her türlü zorluk ile mücadele etmeyi bilmek gereklidir. Doğduğumuz günden itibaren zorlu bir hayat mücadelesi başlar. Bu zorlukları aşmak ise göründüğü kadar kolay değildir. Zorlukları aşmak için kişilerin motivasyonlarını yüksek tutmaları gerekmektedir. Motivasyon kelimesi sıkça duyduğumuz bir kelimedir. Tabi, bu kelimenin içeriği ise oldukça geniştir. Türk dil kurumunda anlamının karşılığı; Harekete getirme, harekete sevk etme. İtici kuvvet, harekete yöneltici içsel güç olarak tanımlanır. Motivasyon; kişinin sağlıklı bir psikolojiye sahip olması, hedeflerini gerçekleştirebilmesi ve özgüven kazanabilmesi için gereken yaşamsal bir kaynaktır. Motivasyon çeşitleri, içsel ve dışsal motivasyon olarak ikiye ayrılır. Bununla birlikte; temel ve günlük motivasyon, pozitif ve negatif motivasyon gibi motivasyon çeşitleri de bulunur.
Motivasyon, her şeyi başarmak için kişilerin güdülenmesini sağlayan bir yöntemdir. Bu yöntem ile kişileri harekete geçirmek mümkündür. Başarmak için seçilen bir yolda çeşitli zorluklarla karşılaşmak beklenen bir durumdur. Motivasyonu az olan kişiler hangi işte olursa olsun o işi bitirmeden yarıda bırakabilir. Yarıda bırakılan bir işte başarılı olmak söz konusu değildir. Bu gibi durumlarda motivasyon devreye girerek, seçtiğiniz yolda başarılı olmanıza yardımcı olur.
İletişimde motivasyon nedir ? İletişim, motivasyon için aslında her şey demektir. Hedefe odaklanırken ne kadar çok iletişim kurarsanız, o kadar çok motive olur, o kadar başarı için mücadele edersiniz. Bazı insanlar motive olmakta çok zorlanırlar. Bu insanların genel olarak iletişim kurmakta da zorluk çektiği gözlemlenmektedir.
Motivasyon kelimesi birçok alanda karşınıza çıkabilir. Örneğin, sınava girecek bir kişinin motivasyonunu yüksek tutması gerekir. Aksi halde gireceği sınavda başarısız olabilir. Diğer bir örnek ise, kilo vermek isteyen bir kişi birkaç denemeden sonra kilo vermeyi bırakabilir. O kişinin motivasyonu düşmüş demektir ve hızlı bir şekilde motive olması gerekir. Kişiyi motive ederek kilo vereceğine inandırmak mümkündür.
Bilmemiz gereken motivasyon teorileri bulunmaktadır. Bunlar Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi, Douglas McGregor'un (X) ve (Y) teorisi, Alderfer'in ERG teorisi, Herzberg'in çift faktör teorisi ve McClelland başarı teorisidir.
Motivasyon Arttırma Yolları;
- Sık sık motive edici kelimeleri tekrarlamak motivasyonu arttırır. Başaracaksın, en iyisi sensin ve senden iyisi yok gibi bunlara benzer sözler söylenerek motivasyon sağlanmış olur.
- Kişisel gelişim eğitimlerinden yararlanmakta motivasyonu arttırabilir.
- Arzu edilen noktaya ulaşmak için ne kadar çaba harcanması gerektiğini düşünebilirsiniz.
- Her zaman olumlu düşünmeye gayret edin.
- Hedefe ulaşmaya çalışırken birçok sıkıntı karşınıza çıkabilir. Mücadele etmeden yolunuzdan geri dönmeyin.
- Hedefinizi sık, sık tekrar edin ve olumlu tasdik cümlelerini defalarca söyleyin.
- Hedefinize ulaşmanın hayatınıza sağlayacağı faydaları hayal edin.
Motivasyonu arttırmak için birçok yöntem vardır. Bu yöntemleri kullanırken yılmamak oldukça önemlidir. Ayrıca hedeflerinize doğru kararlı bir şekilde ilerlemek hedefi başarmanın en iyi yoludur. Başarı kolay elde edilmez. O yüzden bunun bilincinde olmak motivasyonu düşürmemek için gereklidir. Motivasyonu sağlamak için çok sayıda yol vardır. Bu yolları seçerken dikkat etmeniz en önemli nokta kararlı adımlarla ilerlemektir. Kararsız kaldığınız zamanlarda motivasyonunuzu düşürebilirsiniz. O yüzden hedefe ilerlerken kararlı olmak en doğru tercihtir.
Hayatta her şey için motivasyona ihtiyaç duyulabilir. Motivasyon gelip geçici bir şey değildir. Örneğin, üniversitede İyi bir bölüm kazanmak isteyen kişi motivasyon ile bu hedefine ulaşabilir. Hedefe ulaştıktan sonra motivasyon süreci bitmez. Üniversitede sınavları geçmek, okul bitince iş hayatına atılmak, iş hayatında daha yüksek yerlere gelebilmek ve hayatta yapmak istediklerinize ulaşabilmek için motivasyona ihtiyacınız olacaktır. Başka bir önek ile takımınızın şampiyonluk hedefindeki uzun süreçte karşılaşacağı onlarca problem ve sıkıntı karşısında motivasyon devreye girmeli, hedeften uzaklaşılmamalıdır. Bunu sağlayamadığımız süreçte hedeften uzaklaşmış oluruz.
Motivasyonu sağlamak için öncelikle hedeflere doğru, bilinçli bir şekilde ilerlemeyi bilmelisiniz. Bunun için yapmamız gerekenler,
- İnsan kendini çok iyi tanımalıdır,
- Zamanı doğru kullanmalıdır,
- Yaşadığınız anın değerini iyi bir şekilde anlamalı,
- Hedeflere ulaşabileceğinize kendinizi inandırmalı,
- Hedeflere ulaşmanın zor olduğunu kabul etmeli,
- Hangi hedefin size mutluluk getireceğini düşünerek hareket etmelidir.
Motivasyonu sağlamak için deneyebileceğiniz birçok farklı taktik ve yöntem vardır.
- Motive edici konuların işlendiği filmlerden ve kitaplardan yararlanabilirsiniz,
- 'Yapamam' , 'olmaz' , 'başaramam' ve bunlara benzer olumsuz cümleleri hayatınızdan çıkarabilirsiniz,
- Zorlandığınız zamanlarda sevdiğiniz aktivitelere yönelmelisiniz. Bunlar müzik dinlemek, doğa yürüyüşü yapmak gibi aktiviteler olabilir.
Yaşantımızda aklımız erdiğinden son nefesimize kadar motivasyon ihtiyacımız olduğu aşikardır. Hayatta modumuzun düştüğü, moralimizin bozuk olduğu, bazı şeylerin ters gittiği her dönemde bizi ayağa kaldıran tek unsur motivasyon ve moral olmuştur. Burada temel olan unsur motivasyonumuzu düşürecek davranış, tutum ve sistemlerin içine girmemektir. Kısaca motivasyonumuzu düşürecek konulara engel olursak, dolayısı ile motivasyonumuzun düşmesine de engel olmuş olacağız. Motivasyonumuza destek olacak en büyük etken ise kendimizi tanımak ve bilmektir